Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HNS traži federalizaciju BiH

Više od 420 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici
28. veljače 2015. u 12:08 5 komentara 2102 prikaza
sabor
Foto: VL FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

U Mostaru je danas započelo šesto po redu zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora koji bi, uz ostalo, trebao donijeti deklaraciju kojom se traži održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se BiH federalizirala.  Više od 420 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo hrvatskog HDZ-a koje predvodi glavni tajnik te stranke Milijan Brkić, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović, koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva izjavio je prije početka zasjedanja da će hrvatski predstavnici u vlasti zahtijevati preustroj BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta. "Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. Želim jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene koji bi zajedno sa srpskim i bošnjačkim predstavnicima dogovorili bolju BiH koja bi imala euroatlantsku budućnost", rekao je Čović.

Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića deklaracijom Hrvati žele ojačati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj europsku budućnost. "Mi tvrdimo da federalizam štiti BiH i odbacujemo sve stigme koje idu k podjeli ove zemlje", pojasnio je Ljubić.
Danas će se na Saboru birati predsjednik i članovi Predsjedništva HNS-a te Sud časti, te usvojiti posebna izjava o Domovinskom ratu.

  • pacijent:

    gosp. covicu vi ste jedini koji moze pomoc hrvatskom narodu uz pomoc HNS i Hrvatske dodju do ravnopravnosti a pustite ove ostale komentare to su oni koji ne zele hrvatima dobro

  • cope:

    Vidim kako je pomogao i tebi: nekada si bio normalan a sada si PACIJENT i to psihijatrije samo me interesuje kako im uspijes pobjeci.

  • cope:

    Covicu nisi ti za sud casti jer je nemas ti si za puno drugaciji sud kao I mnogi u BIH.