Božo Ljubić najavio

HNS preuzima u BiH ulogu 'hrvatskog entiteta'

08.09.2015.
u 06:30

Na sjednicama GV HNS-a sudjelovat će hrvatski ministri FBiH i Vijeća ministara BiH

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić jučer je najavio kako će ova institucija u potpunosti koordinirati hrvatsku politiku imajući ulogu 'hrvatskog entiteta' dok, po njegovim riječima, ne dođe do ustavno-pravnog preustroja zemlje i uspostave većinske hrvatske federalne jedinice, piše Večernji list. Ljubić je time praktično poručio kako će Glavno vijeće HNS-a biti svojevrsna hrvatska vlada u sjeni u BiH zbog marginalne uloge Hrvata u vlasti dva entiteta.

Nova uloga

"Uloga HNS-a i njegova Glavnog vijeća je da supstituira hrvatski deficit i da u ovome razdoblju, dok ne dođe do takvog ustroja BiH igra ulogu 'hrvatskog entiteta' u BiH", rekao je Ljubić naglašavajući da govori u terminima entiteta pod navodnicima kako bi se izbjegla kriva tumačenja iz prošlosti. Objasnio je kako će na sjednicama Glavnog vijeća sudjelovati i hrvatski ministri u Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH kako bi se proveli ciljevi HNS-a 'u okviru limita koji nam postavlja ustavno-pravni sustav BiH do trenutka dok ga ne promijenimo'. 
- Jedan od ciljeva deklaracija i programa HNS-a je da mijenjamo ustavno-pravni okvir BiH do razine kada će biti pravedan, koherentan i racionalan, rekao je Ljubić 
Objasnio je da su Hrvati u BiH u diskriminiranome položaju, a što je objasnio time da je samo, primjerice, u FBiH odnos raspodjele novca od 2,5:1 prije petnaestak godina sada promijenjen na štetu Hrvata 10:1.

Etnoteritorijalno načelo

"HNS želi biti integrirajući čimbenik hrvatske politike u BiH", objasnio je Ljubić,. Opetovao je prijedlog HNS-a prema kojemu bi se BiH umjesto dva entiteta preustrojila i stvorila hrvatska federalna jedinica.

"Ovaj koncept ne predviđa rješenje na etnoteritorijalnom načelu, ali to načelo mora biti jedan od temeljnih kako bi sva tri naroda ovu zemlju jednako doživljavali svojom", zaključio je Ljubić.

a Ljubić pozvao Šarovića da prestane voditi rat s EU oko mlijeka nego da radi svoj posao. Ne radi u interesu mljekara jer oni ne izvoze u EU, tvrdi Ljubić

a HNS je podupro inicijativu OESS-a da se provede analiza rada Tužiteljstva tvrdeći da krivotvori povijest i istinu procesuirajući HVO

Ključne riječi

Komentara 1

DE
debelacija
04:00 09.09.2015.

Bravo, Bozo! Hrvatska teritorijalna izborna jedinica, jednakost i jednakopravnost, hrvatsko skolstvo i hrvatska TV, hrvatski novac u hrvatskom dzepu a hrvatska puska na hrvatskom ramenu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije