Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HNS-ov prijedlog Izbornog zakona ustavan, Bošnjacima nije povrijeđen vitalni interes

26. svibnja 2022. u 18:40 0 komentara 1431 prikaza
Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je u četvrtak veto bošnjačkih izaslanika na prijedlog izmjena Izbornoga zakona koje su predložili iz HNS-a BiH i HDZ-a. Ocijenjeno je kako tim prijedlogom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Kapitalno je to važna odluka Ustavnoga suda kojom se sugerira da je Izborni zakon neustavan, odnosno da nisu popunjene odredbe o načinu bitanja izaslanika za Dom naroda BiH.

Na taj se način neizravno dovodi u pitanje i smisao održavanje općih izbora. Evo što stoji u odluci Ustavnoga suda u dijelu priopćenja koje je objavljeno nakon današnjeg zasjedanja.

”U 14/22 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. travnja 2022. godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz članka IV/3.(f) Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini”, navodi se iz Ustavnoga suda.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.