žuraj sjednica Doma naroda

HNS-ov Izborni zakon zaustavlja preglasavanje Hrvata

dragan čović
23.04.2022.
u 09:29

Za utorak zakazana izvanredna sjednica Doma naroda na kojoj će se razmatrati Izborni zakon koji djelomično rješava i presude iz Strasbourga

HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH uputile su u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornoga zakona o kojima će se raspravljati na žurnoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH u utorak, 26. travnja. Radi se o prijedlozima kojim bi se, po tumačenju iz HDZ-a BiH, trebalo spriječiti preglasavanje Hrvata i djelomično udovoljiti presudama Europskog suda za ljudska prava, piše Večernji list BiH.

Legitimno predstavljanje

- Time bismo posve proveli presudu Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" i imali legitimne predstavnike unutar klubova naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Što se tiče Predsjedništva, imali bismo dvije liste za bošnjačkog odnosno hrvatskog člana Predsjedništva. Onaj tko dobije najveći broj glasova s bošnjačke liste je bošnjački član Predsjedništva, a onaj s druge liste pod određenim uvjetima postaje hrvatski član Predsjedništva. Ti su uvjeti da je dobio većinu glasova u barem tri od pet županija - rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović. Objasnio je kako se radi o modelu koji je bio u razgovorima koji su se vodili u Neumu. - Ja se nadam da smo time u značajnoj mjeri pristupili provedbi jednoga dijela presuda iz Strasbourga jer se Ustav ne mijenja kao takav - kazao je Čović. U dokumentu koji je upućen precizira se na koji se način biraju izaslanici. - Broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta FBiH iz zakonodavnog tijela svake županije, proporcionalan je broju stanovnika županije prema posljednjem popisu stanovništva. Županije u kojima je zastupljenost nekog od konstitutivnih naroda manja od pet posto u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u FBiH zajednički biraju jednog izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH - stoji u prijedlogu. Na taj način, primjerice, po četiri Hrvata birala bi se u HNŽ-u i SBŽ-u, dok bi tri došla iz ZHŽ-a, a dva iz HBŽ-a kao i Zeničko-dobojske županije, dok bi jedan bio iz Posavske županije. Ostalih pet županija izabrale bi jednoga izaslanika. Kod članova Predsjedništva postojale bi dvije liste. - Članove Predsjedništva, koji se neposredno biraju s teritorija FBiH - jednog Bošnjaka i jednog Hrvata - biraju birači upisani u središnji birački popis za glasanje u FBiH. Birač upisan u središnji birački popis za glasanje u FBiH može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u FBiH. Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata s koje je izabran kandidat - stoji u prijedlogu. Pobjednik kod Hrvata će postati onaj tko bude pobjednik u tri od pet županija. Čović vjeruje da će ovakav prijedlog proći u Domu naroda, no da neće dobiti većinu u Zastupničkom domu ako bošnjačke stranke zadrže sadašnja stajališta.

Otimanje Doma naroda

- Sasvim je izvjesno, ako se zadrži sadašnje ponašanje unutar političke scene u Federaciji BiH, tada ćemo imati u državnom Domu naroda usvojeno ono što predlažemo i da će ostati na tome. Ovo je rješenje za političke probleme s političkim strankama iz Sarajeva među kojima neke i ne kriju da imaju ambiciju ovladati Predsjedništvom i Domom naroda - istaknuo je. On dodaje kako bez promjene Izbornog zakona neće postojati formalni uvjeti za održavanje izbora jer SIP nema način kako popuniti federalni Dom naroda. Izrazio je i očekivanje da će se predstavnici vlasti iz Hrvatske prestati prepucavati preko problema bh. Hrvata. - Razlike koje postoje između ključnih ljudi u RH na bilo koji način ne smiju se prenijeti u naš prostor. Prijatelji iz RH nam trebaju pomoći i dobrodošla je svaka pomoć Hrvatima, a osobito BiH s tih razina vlasti. Od premijera, koji je iznimno zaslužan za bezbroj dobrih stvari za Hrvate u BiH te samu BiH, ali i predsjednika RH koji ima osebujan stil i iznosi stavove o BiH. Naša pozicija je tu dosta zahtjevna - istaknuo je.

 

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
23:13 23.04.2022.

Kako će se usvojiti ovaj zakon preglasavanjem Bošnjaka od SNSDa i HDZa. Toliko o borbi protiv preglasavanja licimjeri nikad neće nestati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?