Intervju s ilijom nakićem

HNS je posljednja crta obrane za nas Hrvate u BiH, treba graditi zajedništvo

26.11.2018.
u 11:00

Kada su prije nešto više od dva mjeseca objavljene izborne liste, među Hrvatima u središnjoj Bosni bilo je različitih komentara, a posebno na listu s 35 kandidata za Skupštinu Srednjobosanske županije. Plebiscitarno se davala podrška Iliji Nakiću. Malo je bilo onih koji se s tim nisu slagali, a dobar izbor “krojača liste” potvrdio se i na izborima 7. listopada na kojima je ovaj ugledni Travničanin dobio uvjerljivo najviše glasova. Sve koji ga poznaju ovaj rezultat nije iznenadio. O tome svjedoči i gotovo 30 godina njegove karijere, vojne, političke, u izvršnoj vlasti, rada u udrugama, uvijek u prvim redovima u borbi za svoj narod i pravdu. O svim ovim temama i nezaobilazno o poziciji hrvatskog naroda razgovarali smo s generalom HVO-a u mirovini Ilijom Nakićem.

Zašto ste iz mirnoga obiteljskog života otišli u nepoznato, ušli u vojni, ratni, kasnije i politički život?

- Agresija tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga na dijelove Republike Hrvatske pobudila je revolt, emotivno reagiranje. Odgojen sam u domoljublju, osjetio i razumio što se događa. Vidio sam što i Hrvatima u BiH prijeti. Probudio se nagon pomoći Hrvatskoj jer agresija je prijetila i već dolazila i iz BiH. Nužno je bilo braniti se na rodnoj grudi. Ostavio sam dobar posao i s prijateljima krenuo u potpunu neizvjesnost, spremni braniti svoj dom i narod ne razmišljajući o mogućim teškim posljedicama. Vrlo brzo se vidjelo da smo u pravu. Pokušavali smo se naoružati, organizirati postrojbe, od seoskih straža pa do prvih ustrojenih hrvatskih oružanih formacija. U početku smo bili malobrojni, jako slabo naoružani, sami kupovali oružje, a kako je jačala agresija na RH, sve nas je bilo više, odlučni, uvjereni da drugoga puta i nemamo iako svjesni kakva je vojna sila na drugoj strani. Evo, o tomu nikada i nikomu nisam javno govorio - posao, mir, sigurnost, ostavljanje obitelji (sinčić, supruga, roditelji), socijalno nezbrinute. Odluka je bila čvrsta i moji najbliži su to s vremenom prihvatili. Mnogi su se susjedi i prijatelji i uključivali pa je i meni bilo daleko lakše.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Komentara 3

Avatar Jero
Jero
14:21 26.11.2018.

Ne vredi im govorit,prije bi im ućero metar u gujicu, nego cent u glavu.

OD
o.delic
13:42 26.11.2018.

Iste ideje i metode koju su prokušane, a koje su kao rezultat imale protjerivanje ondašnjih aktera i nosilaca tih ideja, poput Ante Jelavića i još nekih opskurnih tipova, nisu rješenje. Ovo govorim kao neko ko sagledava nekadašnju i sadašnju situaciju u državi. Hrvati, kao narod, ne bi trebali tako olako i na plebiscitaran način svoju sudbinu predati u ruke "interesnoj skupini" prilično zadrtih ljudi. Danas, na svu sreću, informacije su dostupne mimo ovakvih "bastiona" i to je jedina nada da će narodi moći spoznati šta je, a šta nije, dobro za njih. EU i Amerika su svoje rekli. Oni žele modernu i građansku državu, kao što su i same takve. Nemoguće je zahtijevati od Evrope nešto takoa anahrono i nakaradno, poput etnički podijeljene Bosne i Hercegovine. To neće proći, a priča oko HNS-a kao tobožnjeg zaštitnika naroda, je sve -usuprotno od toga. Može se o HNS-u naširoko i nadugačko, ali jednostavno nema smisla. Narod ima šesto čulo i intuiciju kuda sve to vodi.

Avatar Feral
Feral
16:22 26.11.2018.

Zajedništvo u redu,ali prvo neka nam Čović, HDZ-e i HNS pokažu na primjeru Mostara,pa onda neka pričaju o tome.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije