Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HNS: DJELOVANJE SIP-A PROIZVOD JE 'DUBOKE DRŽAVE' I PARASUSTAVA

29. prosinca 2020. u 13:21 1 komentara 798 prikaza
hns bih hrvatski narodni sabor

Izborni proces u Gradu Mostaru sustavno se ugrožava od strane protuzakonitih aktivnost Središnjeg izbornog povjerenstva, navodi se u najnovijem priopćenju Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatski narodni sabor (HNS) upozorava na opetovano rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda. Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i izravnim rukovodstvom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) idu upravo u tome smjeru.

Aktualni sastav i djelovanje SIP-a BiH proizvod je „duboke države“ i parasustava koji ima jedinstven cilj - rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4. kroz utjecanje na izborne procese u staljinističkom izdanju.

Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali su 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje. Tim više izražavamo žaljenje prema svim učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnoj kontaminaciji cjelokupnog procesa.

Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitiranja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinitelje na kaznenu odgovornost. Danas ćemo službeno uputiti kaznenu prijavu i prema Tužiteljstvu BiH.

Vjerujemo kako jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH možemo žurno rješiti probleme koje je izazvalo nelegalno i nelegitimno tijelo SIP svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH.

Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvorilo je put daljnjim nelegalnostima pod okriljem SIP-a BiH. Riječ je o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala.

Unatoč postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali smo na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija.

Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabiliziraju politički prostor.

Pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti su primjer razgradnje temeljnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zajamčenih konstitutivnih prava.

Također, podsjećamo međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar i na druge odluke SIP-a BiH koje su kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese. Napominjemo kako je po istom već formiran predmet u Tužiteljstvu HNŽ-a.

Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom - Jug, Jugozapad i Zapad - kao i omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju.

Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora su birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, organizirano manipuliraju s kvalitetom glasačkih listića (išarani prazni glasački listovi, kopirani glasački listovi), izbjegavaju organizirati glasovanje kroz mobilne timove i COVID timove, izbjegavaju objavljivanje izbornih rezultata po političkim subjektima u izbornoj noći i danima iza toga (danas 9. dan!), donose nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru i rade institucionalnu sramotu od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Hrvatski narodni sabor zahtijeva žurne i neopozive ostavke članova SIP-a BiH zbog izravnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti.

Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima.

  • Mario777:

    Zašto niste išli kao HNS u izbore. Nego HNS vam treba kada se krijere iza Hrvatskog naroda, A kada treba vladati HDZ će sam, i ne trebaju mu druge stranke. Kada treba zapošljavati,tu nema Hrvata Mostara.Dovodite čistačicu iz Posušja i ... prikaži još!i Širokog. U Mostaru nezna Niko mesti,radi toga Hrvati Mostara moraju ići vani! Ovo je samo jedan primjer. Šta ste očekivali? Sada lijete suze,jer vam je žao fotelja a ne Hrvatskog naroda!! Ovo je bilo očekivano!!!