Unatoč nagađanjima o podjeli

HNS BiH sve odluke donosi jednoglasno, bez ikakvih podjela

Fena
05.09.2017.
u 10:00

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, koji je i predsjedatelj BiH Predsjedništva izrazio je jučer vjerovanje u stanci sjednice HNS-a kako će Izborni zakon BiH biti izmijenjen do kraja godine kako bi se otklonila mogućnosti nametanja hrvatskih predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo BiH od strane brojnijih Bošnjaka i Srba, piše Večernji list BiH. 
“Duboko sam uvjeren da ćemo, svjesni odnosa BiH, imat izmjene i dopune Izbornog zakona usvojene u ovoj godini i u Zastupničkom domu”, rekao je Čović. Pri tome je pojasnio kako će se prijedlozi koji je već prihvaćen u Domu naroda BiH trebati usuglašavati s prijedlogom Izbornog zakona u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. No, samo je jedna stvar bitna, da se onemogući brojnijim narodima da biraju hrvatske predstavnike u vlasti. Bez tih izmjena koje je ranije osporio, a zatim i izbrisao Ustavni sud BiH, tvrdi Čović, rezultati izbora se neće moći provesti.

RTV, demografija ...

“Stav HNS-a je jasan, svako rješenje koje jamči da će hrvatski narod birati svoje predstavnike u Dom naroda, odnosno u Predsjedništvo nama je prihvatljivo. Naravno, da želimo do kraja definirati odredbe zakona kojeg je Ustavni sud proglasio ništavnim jer bez njih se evidentno neće moći provesti izborni rezultat, upozorio je Čović. On nije želio dodatno pojašnjavati izjavu predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića koji je istaknuo kako će BiH prijeći Rubikon u slučaju da se ne izmijeni Izborni zakon kako to traže hrvatski predstavnici. 
Na pitanje oko najava HDZ 1990. da će izaći iz HNS-a jer je on postao “servis jedne stranke”, Čović je kazao da je to volja svake od stranaka, da HNS radi krajnje profesionalno te da ima najava da će i neke nove stranke koje su osigurale uvjete biti pozvane da im se pridruže. Čović je kazao da nijedna odluka nije donesena nadglasavanjem, da je sve išlo postignutim konsenzusom.
“Jednoglasno je dogovoreno da HNS o svim ključnim i strateškim pitanjima mora imati konsenzus i zajednički nastup, da to ni na koji način ne sputava pluralnost ili višestranačje unutar HNS-a. Dogovoreno je i da na dnevni red narednih sjednica stavimo neka vitalna pitanja vezana za hrvatski narod, odnos prema nekim zakonima koje smo uputili u proceduru, Izborni zakon, Zakon o RTV sustavu, demografsku strategiju hrvatskog naroda u BiH i odnose unutar naših stranaka kako bi na kvalitetan način dočekali izbornu kampanju, jer vjerujemo da mi o izborima nećemo govoriti do proljeća naredne godine”, kazao je Čović.

Put u NATO

Čović je jučer odbacio još jedan spin oko približavanja NATO savezu i stajalištu hrvatskih stranaka. 
“Naš NATO put ne može nitko blokirati, iako se u javnosti nagađa na različite načine. Sve srpske stranke imaju jedinstven stav i vidjet ćete kako će sve to jačati prije svega dolaskom predsjednika Aleksandra Vučića u četvrtak i petak u Bosnu i Hercegovinu. Oni stav o NATO savezu usaglašavaju sa Srbijom, ali što se tiče MAP-a stav svih srpskih stranaka pa i SNSD-a da on ide dinamikom i ja sam uvjeren kad u decembru bude ministarsko zasjedanje da ćemo dobiti aktiviranje plana”, odgovorio je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?