10. i 11. rujna

HNS BiH pozvao Hrvate u BiH da glasuju na izborima za Hrvatski sabor

izbori
09.09.2016.
u 10:18

HNS BiH smatra kako zajednička lista HDZ RH za XI. izbornu jedinicu ima neporecivo najveći stupanj usklađenosti sa stavovima, ciljevima i politikama HNS BiH

Hrvatski narodni sabor BiH, kao krovna institucija Hrvata u BiH, poziva sve Hrvatice i Hrvate da "izađu na predstojeće izbore za Hrvatski sabor u ovom važnom trenutaku od značaja za naš narod i našu državu Bosnu i Hercegovinu, koju dijelimo s ostala dva njezina konstitutivna naroda, Bošnjacima i Srbima". 

"Ovaj je trenutak važan prije svega jer se u njemu ponovno manifestira činjenica na koju smo puno puta ukazivali, da djelovanje unitarističkih i separatističkih politika dovodi do još jedne u nizu sustavnih kriza države BiH, koje prijete njezinoj opstojnosti, a da Hrvati niti na koji način nisu doprinijeli nastanku te krize.

Hrvati su, međutim, kao i mnogo puta ranije, neporecivo najteže pogođeni, obzirom da ta kriza, kao i velika većina prethodnih, skreće pažnju domaće i inozemne javnosti s problema koji se ogledaju u kontinuiranom procesu dekonstituiranja Hrvata, u nasilnom oduzimanju prava koja im po Ustavu ove zemlje pripadaju kao jednome od tri ravnopravna konstitutivna naroda. Dodatno otežavajuće obilježje aktualne krize je činjenica da u Republici Hrvatskoj, kao prirodnoj i ustavno-Daytonskoj zaštitnici jednakopravnosti Hrvata u BiH, već nekoliko mjeseci traje razdoblje političke nestabilnosti koja Republiku Hrvatsku onemogućava da se u punom kapacitetu uključi u proces izgradnje hrvatske jednakopravnosti u BiH. Zbog toga je važno da u što većem broju sudjelujemo na izborima koji će se održati u subotu i nedjelju, te svoj glas u XI. Izbornoj jedinici damo onoj listi koja će biti integralni dio buduće saborske većine", stoji u pozivu HNS-a BiH. 

"Od velikog je značaja da svi zastupnici koje izaberu Hrvati koji žive izvan RH budu dio nove, stabilne saborske većine, koja bi izabrala Vladu s kapacitetom da kroz puni mandat stabilizira političke prilike u Hrvatskoj, na dobrobit svih njezinih državljana, gdje god da žive. Glas Hrvata iz BiH treba bi biti dio izborne potpore takvoj saborskoj većini.

Stoga je svim strankama članicama HNS BiH bilo ponuđeno da daju kandidate za listu za XI. izbornu jedinicu. Stranke koje su dostavile prijedloge uključene su na zajedničku listu HDZ Republike Hrvatske za XI. Izbornu jedinicu. One koje to nisu željele napravile su svoju takozvanu „nezavisnu listu“.

Na ovim izborima je dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, nositelj zajedničke liste HDZ za XI. izbornu jedinicu. Njegovo političko djelovanje u prethodnom saborskom sazivu nedvojbeno upućuje na činjenicu da će upravo ta lista znati, moći i htjeti najkvalitetnije i najučinkovitije zastupati interese HNS BiH", ističe se u priopćenju.

"Uvažavajući sve prethodno navedeno, ali i uvažavajući pravo na politički i stranački pluralizam, HNS BiH smatra kako zajednička lista HDZ RH za XI. izbornu jedinicu ima neporecivo najveći stupanj usklađenosti sa stavovima, ciljevima i politikama HNS BiH. Ne možemo ovom prigodom ne spomenuti i činjenicu da su određene stranke koje ne podržavaju ovu listu, premda formalne članice HNS BiH, u više navrata zastupale i provodile politike koje su u potpunoj suprotnosti sa deklaracijama i ciljevima HNS BiH. Stoga smatramo da bi svi oni koji prihvaćaju HNS BiH kao krovnu instituciju svih Hrvata u BiH i koji podržavaju dosadašnji rad i deklaracije HNS BiH svoj glas trebali dati zajedničkoj listi HDZ RH listi koju predvodi dr. Božo Ljubić.

S dubokim uvjerenjem da ćete pri glasovanju biti vođeni nacionalno odgovornim interesima i ciljevima, motivirani najboljim namjerama prema Hrvatima u BiH i dijaspori, kao i prema cijeloj Republici Hrvatskoj i svim njezinim građanima, podsjećamo vas da se glasovanje za zastupnike u Hrvatski sabor održava u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci 10. i 11. rujna 2016. godine. Aktivno gradimo vlastitu političku budućnost! Izađimo na izbore za Hrvatski sabor!", navode iz HNS-A bIh. 

Kandidati na zajedničkoj listi HDZ za XI izbornu jedinicu:

1. dr. sc. BOŽO LJUBIĆ

2. ŽELJKO RAGUŽ

3. dr. sc. VJEKOSLAV JELEČ

4. DAVOR ČORDAŠ

5. DANIEL GLUNČIĆ

6. DRAGAN KONTA

7. mr. sc. IVANKA MAĐAR-ŠIMIĆ

8. RUŽICA ŠAPINA

9. MIROSLAV PIPLICA

10. ANKICA GUDELJEVIĆ

11. DARIO ŠPANOVIĆ

12. IVANKA BARIĆ

13. dr. sc. GORAN ČOGELJA

14. MIRO GRABOVAC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?