pozdravili izglasavanje nove Vlade

HNS BiH: Od nove Vlade očekujemo ubrzanje usvajanja socio-ekonomskih reformi

HNS BIH
28.04.2023.
u 20:31

"Djelovanje Visokoga predstavnika i međunarodne zajednice je rezultat radikalnoga bošnjačkog višegodišnjeg političkog opstruiranja razgovora, pregovaranja u lošoj namjeri i sustavnoga kršenja potpisanih političkih dogovora s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima", navodi HNS.

Hrvatski narodni sabor BiH pozdravio je izglasavanje nove Vlade Federacije BiH nakon više godina njenog rada u tehničkom mandatu i prvostupanjske presude bivšem predsjedniku Vlade.

"Od nove izvršne vlasti očekujemo ubrzanje usvajanja socio-ekonomskih reformi koje su ključne za nastavak europskoga puta naše zemlje, uključujući početak pregovora za članstvo u EU", priopćeno je u petak iz HNS-a BiH.

Dodaje se kako Hrvatski narodni sabor BiH žali zbog nametanja odluke Visokoga predstavnika od 27. travnja i što je do formiranja Vlade Federacije BiH došlo tek nakon donošenja odluke.

"Djelovanje Visokoga predstavnika i međunarodne zajednice je rezultat radikalnoga bošnjačkog višegodišnjeg političkog opstruiranja razgovora, pregovaranja u lošoj namjeri i sustavnoga kršenja potpisanih političkih dogovora s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima", navodi se.

Još se napominje kako Hrvatski narodni sabor BiH očekuje od svih stranaka u vlasti na razini BiH i Federacije BiH žuran početak razgovora o usvajanju ograničenih izmjena Ustava BiH i izmjenama izbornoga zakonodavstva.

"Izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu s odlukom Ustavnoga suda BiH u predmetu 'Ljubić' te uklanjanje svih oblika diskriminacije sukladno presudama Europskoga suda za ljudska prava su žuran prioritet bez kojega neće biti napretka ni Federacije ni BiH", napisali su u priopćenju.

Hrvatski narodni sabor BiH još jednom je izrazio najstrožu osudu zbog, kako su naveli, "višegodišnjega promoviranja radikalnih bošnjačkih destruktivnih politika u medijima i javnosti".

"Takve aktivnosti su dovele do netrpeljivosti i netolerancije prema hrvatskome konstitutivnom narodu u cjelini, što se moglo čuti i prilikom današnjega prosvjeda ispred Parlamenta Federacije BiH, gdje su se uzvikivale neprimjerene poruke i pokliči upereni protiv Hrvata i drugih nacionalnih i vjerskih skupina u BiH", dodaje se.

Na kraju je naglašeno kako Hrvatski narodni sabor BiH očekuje izgradnju atmosfere međusobnoga uvažavanja različitosti, tolerancije, slobodnoga izražavanja i uzajamnoga poštovanja, u skladu s najvišim europskim i demokratskim standardima, bez obzira na nacionalne, etničke i vjerske različitosti te će u svome radu, kako su priopćili iz HNS-a BiH, nastaviti biti nositelj euroatlantskih vrijednosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije