Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HNK Mostar priprema predstavu 'Kraljevo' Miroslava Krleže

04. srpnja 2019. u 18:28 0 komentara 29 prikaza

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru, u povodu 25. godišnjice svoga postojanja, započelo je s pripremom predstave "Kraljevo", u režiji Ivana Lea Leme, čija se premijera očekuje u rujnu ove godine.

 Drama "Kraljevo" Miroslava Krleže, kako navode iz HNK-a, vjerojatno je prva ekspresionistička drama u svijetu, u kojoj su svjetlo i zvuk ravnopravni dramski partneri, s masovnim scenama u kojima se prekrivaju i međusobno nadjačavaju brojni glasovi.

 Radnja se događa na Kraljevskom sajmu, jedne kolovoške noći u Zagrebu pred Prvi svjetski rat, a u doba sveopćeg klanja, autor jedini izlaz iz antipatične i okrutne stvarnosti vidi u grotesknoj i fantastičnoj slici, koja se promeće u očajnički krik protiv besmisla, strahota i gluposti svijeta i vremena.

 Scenom odzvanjaju glasovi prodavača, krčmara, kumeka, purgera, prostitutki, Talijana, Kineza, cirkusanata. Ironijom potpuno depatetizirana priča o vječnom sukobu muškarca i žene ovdje je samo osnova za gradnju snažnih i višeznačnih slika ljudskih odnosa i egzistencijalnih situacija koje nadrastaju uske okvire agramerskih sudbina, te poprimaju univerzalne i kozmičke dimenzije, navode u HNK-a.

 Redatelj predstave Ivan Leo Lemo ističe kako mu je iznimna čast da u povodu 25. obljetnice postojanja HNK-a Mostar postavi "kapitalno djelo hrvatske dramske književnosti".

 Na predstavi će se raditi sljedećih desetak dana, potom slijedi stanka do sredine kolovoza, a nakon toga premijera, planirana za 22. rujna, priopćili su iz HNK Mostar.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.