Orašje

HKD Napredak Zagreb ponovno pomaže

28.05.2016.
u 10:00

Posavinu još uvijek svibanj podsjeća na ne tako davne tragične prizore poplava od prije dvije godine.

Prijatelji Posavine nisu je tada zaboravili, a neki od njih, među kojima je i Hrvatsko kulturno društvo Napredak Zagreb, znaju da su rane uslijed poplava još uvijek neizliječene, pa nastavljaju pomagati.

Uprava Napretka na čelu s dr. Tomislavom Ubravcem smatra da je pomoć najpotrebnija višečlanim obiteljima.

Prije godinu dana dodijelili su pomoć za obitelji Pejić i Vukić, a ove godine pridružili su im i obitelj Klaić.

U jednoj je obitelji osmero djece bez ijednog roditelja, u jednoj je obitelji samo majka sa šestero djece i treća je obitelj s petero djece.

Pod krovom franjevačkog samostana u Tolisi organizirano je potpisivanje ugovora u nazočnosti fra Perice Martinovića, župnog vikara.

Pomažu školovanje mladih

- Pomagali smo poplavljena područja Bosanske Posavine i tada sam obećao da ćemo nastaviti svoju humanu misiju.

U veljači ove godine organizirali smo humanitarnu kazališnu predstavu “Bljesak zlatnog zuba”, Mate Matešića, u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Ukupan prihod od 15.000 kn namijenili smo za stipendiranje učenika i studenata HKD Napredak Zagreb. Stipendije u vidu jednokratnih pomoći po 3000 kn dodijelili smo za tri obitelji ovdje u Posavini, a ostalo ćemo uručiti u Zagrebu, kazao je dr. Dubravac i dodao: - Ovo je naš skroman doprinos mladima da nastave školovanje i nadam se da će zajednica smoći snage i omogućiti uvjete za njihov ostanak u Posavini.

Dobro je činiti dobro

- Kao jedan od svećenika u župi u Tolisi mogu samo pohvaliti ovaj čin priznavanja, ljubavi i poštovanja prema ovim obiteljima iz naše župe, a sve tri su brojne.

Mislim da je ovo dobro djelo za ove tri obitelji jer će oplemeniti, osjetiti i doživjeti da nisu ostavljeni, da nisu sami, što je u konačnici i nakana svakog dobroga djela među ljudima, a osobito među nama vjernicima kršćanima kada je u pitanju činjenje dobrog djela.

Zato i kao vjernik, i kao svećenik, mogu samo pohvaliti ovakav potez i ponoviti ‘Dobro je činiti dobro’, jer svako činjenje dobra oplemenjuje one koji ga čine, čini dobro onima kojima se to čini i, na koncu ili na početku, dajemo hvalu Bogu jer Bog je izvor svakoga dobra, pa u to ime neka je hvala našem Napretku i Dubravcu na ovako dobrom djelu, kazao je župni vikar fra Perica Martinović.

- Hrvatsko kulturno društvo Napredak od svojeg utemeljenja ima osnovnu misiju pomaganja učenicima i studentima.

Osim toga, aktivni smo i na drugim poljima kulture, kroz humanitarne koncerte, promocije, okrugle stolove na aktualne teme, kao što će to uskoro biti tribina o stanju katolika u BiH između 1991. godine i 2016. godine, kaže dr. Tomislav Dubravac, predsjednik HKD Napredak Zagreb. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije