američki diplomat

Hill: Situaciju u Siriji riješiti kao onu u BiH 1995.

Christopher Hill
26.04.2017.
u 12:57

Hill je ocijenio da Siriji treba plan za budućnost, sličan onome na koji je riješeno "bosansko pitanje" 1995. godine.

Dugogodišnji američki diplomat i jedan od najbližih suradnika Richarda Holbrookea, Christopher Hill na predavanju kojeg je održao na Sveučilištu u Denveru povukao je paralelu između BiH, Sjeverne Koreje i Sirije.

Hill je dekan na tom Sveučilištu, a u sklopu predavanja koje je preneseno na stranici fakulteta, ocijenio je da ne postoje vojna rješenja nekog sukoba - nego samo diplomatska.

"Kažu da smo rat u BiH završili bombardirajući Srbe. Nismo. Ono što smo učinili jeste da smo sklopili sporazum. Nije bilo lako, ali smo uspjeli", navodi se, prenosi N1. 

Smatra on da je trenutno najveći problem to što Sjeverna Koreja razvija nuklearno naoružanje, i da se velike sile moraju pozabaviti tim pitanjem.

On je u Južnoj Koreji bio veleposlanik SAD-a od 2004. do 2005. godine. Kaže da je sada situacija drugačija tamo bila tih godina, a da nuklarno oružje u Sjevernoj Koreji nije bilo ni na pomolu, odnosno - izgledalo je nemoguće.

Što se Sirije tiče, svijet mora pronaći bolji odgovor - koji ne uključuje naoružavanje pojedinih grupa. Sirija ne treba oružje, jer su opozicijske grupe opasne - a SAD se ne treba baviti pitanjem tko će biti pobjednik, a tko gubitnik.

Kaže da Bashar Al-Assad treba otići s pozicije predsjednika Sirije, ali promjena režima u toj zemlji - nije dobra ideja. Ocijenio je da Siriji treba plan za budućnost, sličan onome na koji je riješeno "bosansko pitanje" 1995. godine.

Hill je, nakon rada s Richardom Holbrookeom na Daytonskom mirovnom sporazumu, bio pomoćnik američkog državnog tajnika za Istočnu Aziju i Pacifik, veleposlanik u Južnoj Koreji, Poljskoj, Makedoniji i Iraku kao i posebni izaslanik za Kosovo. Služio je i kao pomoćnik predsjednika SAD-a te direktor Nacionalnog sigurnosnog vijeća. Danas je profesor i dekan na Sveučilištu u Denveru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije