Prognoze i savjeti

Hercegovci u novu, 2017. bez snijega

03.12.2016.
u 08:00

U BiH će danas temperature biti ispod ništice, uglavnom između -5 i -1°C, na jugu od -1 do 4°C, dok će tijekom dana temperatura narasti do između 3 i 7°C te jugu od 8 do 11 °C. Oblačno će biti prijepodne u zapadnim, središnjim i istočnim područjima, a u drugoj polovini dana stiže novo naoblačenje sa zapada.

Vrijeme i temperature

Poslijepodne i u večernjim satima u Krajini i zapadnim područjima Bosne moguć je slab snijeg ili susnježica, a puhat će slab vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Isto vrijeme nastavit će se i u nedjelju kada će najniža jutarnja temperatura zraka biti između -6 i -1°C, na jugu BiH od 0 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 2 i 5°C, na jugu od 8 do 11°C. Stabilno i hladno vrijeme bez padalina zadržat će se do sredine prosinca, a od 14. prosinca očekuju se oborine na cijelom prostoru BiH, kažu meteorolozi. Prema sadašnjim procjenama meteorologa, Hercegovci će u novu godinu ući bez snježnih padalina. Posljednjeg dana prosinca, prema prognozama AccuWeathera, Mostarce očekuje kišno i vjetrovito vrijeme. Temperature će se kretati od 2 do 12°C, a prvi dan 2017. započet će sunčano s povremenom naoblakom. Sarajlije će zadnji dan godine probuditi susnježica, poslijepodne se može očekivati i malo snijega, a temperature će se kretati od -3 do 3°. Sličan, ali ipak nešto topliji dan očekuje se i 1. siječnja. Ako se odlučite dočekati Novu godinu u nekom od glavnih gradova susjednih zemalja, u Zagrebu je najavljena mogućnost snijega, a temperature će se kretati od -2 do 5°. AccuWeather za Beograd 31. prosinca predviđa oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, dok će 1. siječnja biti nešto ljepše i toplije vrijeme s temperaturama do 5°.

Povoljno za usjeve

Uobičajeno prosinačko vrijeme za sada pogoduje poljoprivrednicima. - Vremenske prilike u ovom mjesecu pogoduju rastu i razvoju upravo posijanih usjeva i povoljne su za predzimsko oranje kada se parcele ostave mirovati do proljeća, rekli su iz FHMZ-a. Ipak, relativno visoke temperature u studenom odgodile su neke poslove za prosinac. - Produljila se berba maslina u odnosu na protekle godine, kao i berba šipka. Kivi još nije obran, iako se to inače radi sredinom studenoga, a na rubnim područjima Hercegovine agrumi su još na stablima, kazao je mr. agr. Nikola Stojkić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?