LAUREAT

Hercegovački pjesnici u Dračevu stihovima slavili ustanak i ustanike

22.06.2017.
u 09:00

Udruga mladih sela Dračeva “Hercegovac” pod pokroviteljstvom dr. Smiljana Vidića načelnika općina Čapljina, organizirala je dvodnevni program obilježavanja 142. godišnjice Hercegovačkog ustanka. Prvi dan protekao je u znaku sportskih sadržaja, dok je program dugog dana započeo misom zahvalnicom koju je u župnoj crkvi u Dračevu predvodio mjesni župnik don Vinko Raguž.

“Munja od Gabele”

Nakon misnog slavlja program je preselio na Rt Kulu ili Kulinu kako mještani Dračeva zovu lokalitet u blizini kojeg je počeo ustanak. Na tom lokalitetu općina Čapljina je 1995. godine podigla spomen-obilježje, a manifestacija se ovoga puta “spustila” u svojevrsni prirodni anfiteatar između rijeke Krupe i ostataka ugroženog nacionalnog spomenika BiH. Na zanimljiv način odlučili su se članovi Udruge “Hercegovac” obilježiti godišnjicu ustanka – pjesničkom večeri nazvanom upravo prema Augustu Šenoi “Munja od Gabele”. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen-obilježje. Vijence su položili izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem, te predstavnici Hercegovca. Nakon toga su niz Krupu, prema Neretvi, potekli stihovi. U programu su nastupili hercegovački pjesnici i pisci pojačani dvojicom Dubrovčana hercegovačkih korijena: Ivo Raguž, Dušan Musa, Anita Martinac, Marina Kljajo Radić, Stanko Krnjić, Boris Njavro, Pero Pavlović, Ljubo Krmek, Grgo Mikulić, Jozo Jakiša, Ana Soldo te Dragan Ivanković iz obližnjih Višića, koji je za ovu prigodu napisao dvije pjesme. Program su izvornim napjevima upotpunile članice ženske pjevačke skupine HKUD Zora iz Struga i Gorice. Njihov izbor pjesama bio je u duhu mjesta i događaja, primjerice: “Pitaju nas odakle ste seke, mi smo seke sa Neretve rijeke”…

Poezija - tražena roba

U sklopu programa kroz obraćanje Boška Raiča i podjelu zahvalnica podupirateljima, obilježeno je pet godina rada Udruge “Hercegovac”.

Predsjednik Raič, pored ostalog, istaknuo je da je jedan od ciljeva Udruge bilo upravo “prikladno obilježavanje spomena na Hercegovački ustanak”. Zanimljivo, mladi Dračevljani su se za obilježavanje godišnjica ustanka, sjetili poezije koja je na osnovu iskustva u protekle dvije godine, postala za ustaničke svečanosti tražena “roba”. Valja reći da su marni aktivisti Udruge za uzvanike i goste, pripremili brudet i delicije tog dijela Hercegovine, Matica hrvatska Stolac je darovala knjige o ustanku, pjesnici Krnjić i Njavro – knjige dubrovačkih pisaca, pa je tako obilježavanje 142. godišnjice ustanka nastavljeno druženjem. Hercegovački ustanak pod vodstvom vojvode don Ivana Musića započeo je u Dračevu, 19. lipnja 1875. godine, a završen je Berlinskim kongresom, u srpnju, 1878.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?