U Širokom Brijegu počela međunarodna Filmska škola u sklopu MFF-a

Hercegovačka tradicija i kultura u dokumentarcu, ali i tema igranoga filma

07.10.2022.
u 15:55

Hercegovačka tradicija i kultura tema je filmova na kojima su proteklih dana počeli raditi polaznici MFF škole - filmske radionice koja se deseti put odvija u sklopu Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Što sve studenti uče

Gledajući kako se tradicija i kultura u Hercegovini pamte ili čak i zaboravljaju te kako se mladi u modernom svijetu bore da se prisjete i slave svoj jedinstveni identitet ukorijenjen u prošlost i tradiciju, odlučili smo snimiti dokumentarni film o toj temi. Igrani film također se nadovezuje na ovo s obzirom na to da su te teme važan dio života u Hercegovini - kaže mentorica i voditeljica radionice Lucy Eagleson.

Snimanje dvaju filmova postala je praksa u proteklih nekoliko godina jer se od prvog pokušaja to pokazalo kao odlična prilika polaznicima da nauče osnove o obje vrste filma, dokumentarnom i igranom, i izaberu na kojem žele sudjelovati i na koji način.

U program je u ovoj godini uključeno 19 učenika kojima na raspolaganju stoji šest edukatora i 11 mentora, od kojih su neki gosti iz SAD-a, a neki bivši polaznici radionica. Uz Lucy, koja je glavni krivac što se u proteklih deset godina toliko mladih zainteresiralo za, kako to ona kaže, "pričanje priča", tu je i Tyler Gunderson, edukator zadužen za igrani film, te Luke Grigg, edukator dokumentarnog filma. Studenti trenutačno rade sa svojim mentorima na posebnim odjelima kao što su kinematografija, rasvjeta, zvuk, montaža, pisanje, režija itd. Uče temeljne vještine unutar svakog odjela tako da kada počnemo snimati imaju znanje potrebno za obavljanje svojih uloga - objašnjava Grigg kojega smo ulovili na setu tijekom snimanja kratke dijaloške scene s polaznicima. Prošli vikend krenuli su s pripremama, a službena produkcija počela je sredinom tjedna. Sljedećih pet dana polaznici snimaju dokumentarni film u Rasnom, a igrani u Širokom Brijegu. Kao i dosadašnjih godina, najveći izazov će im, kako govore, biti onaj završni dio u montaži, osobito ako uzmemo vremenski okvir kojim su ograničeni. Kreativni stres prati ih cijelo vrijeme, no konačan rezultat, ali i samo putovanje do njega, neprocjenjivo je.

Priče kroz film i medije

Čast i privilegij je graditi ovu kreativnu zajednicu u regiji. Osjećam da smo kultivirali sljedeću generaciju glasova mladih koji su odlučni ispričati svoje priče kroz film i medije - ističe ponosno mentorica Lucy. Rezultati ovih radionica, odnosno što su to mladi filmaši radili proteklih petnaest dana, bit će premijerno prikazano u kinu Borak u subotu, 15. listopada, na zatvaranju 23. Mediteran Film Festivala. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije