Obnovljena i osuvremenjena

Herceg: Za zgradu Županijskoga suda u Mostaru oko milijun KM

22.05.2023.
u 12:07

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg, u pratnji županijskoga ministra pravosuđa Suada Balića i predsjednika Županijskoga suda Mostar Zorana Krtalića, obišao je danas obnovljenu i osuvremenjenu zgradu te važne pravosudne institucije. Obnovu je, putem Projekta energetske učinkovitosti, obnove, izgradnje i rekonstruiranja javnih objekata u HNŽ-u, u cijelosti financirala Vlada HNŽ-a s 971.769,19 konvertibilnih maraka uloženih sredstava.

''Obećali smo, u rujnu prošle godine najavili i evo realizirali. Opsežnim Projektom energetske učinkovitosti obuhvatili smo i zgradu Županijskoga suda u Mostaru za čiju smo obnovu i ''utopljavanje'' osigurali gotovo milijun maraka. S razlogom sam iznimno ponosan na sve što je učinjeno u sklopu ovoga projekta. Premda to nije naša obveza, Vlada HNŽ-a obnovila je gotovo 40 javnih objekata na prostoru cijele Županije, među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, potom domova zdravlja, policijskih i sudskih zdanja. Sve to učinjeno je u ovom sazivu županijske vlade, počevši od 2015. godine'', podsjetio je Herceg u obraćanju novinarima.

Premda je 2015. HNŽ u ovaj proces ušla relativno zakašnjelo, jer je na drugim prostorima krenuo ranije, načinom na koji je prihvaćeno i provođeno ono što je zacrtano, izrasla je u istinskoga predvodnika realizacije samoga projekta na prostoru cijele FBiH.

''Konačan nam je cilj obnova svih javnih objekata u HNŽ-u, a obnovljena zgrada Županijskoga suda u Mostaru korak je bliže tomu cilju. U Projekt energetske učinkovitosti ulažemo značajna financijska, proračunska, donatorska i kreditna sredstva. Osobito me raduju iznimno pozitivne povratne informacije i dobivena potpora korisnika obnovljenih objekata, ali i činjenica kako i na ovaj način pružamo snažnu potporu našim jedinicama lokalne samouprave koje su vlasnici gotovo svih obuhvaćenih objekata'', podsjetio je predsjednik Vlade, dodavši kako ovaj konkretan pothvat nije bilo lagan iz više razloga, a osobito zbog činjenice da zgrada datira iz 1892. godine i da se prostire na 2210 četvornih metara površine koju je trebalo štititi kao gradsko i županijsko graditeljsko naslijeđe.

''U tomu smo uspjeli. Očuvana u izvornomu obliku, zasjala je novim sjajem i danas s ponosom svjedočimo dovršetku radova i predaji samoga objekta njegovoj namjeni. Čestitam i ovom prigodom gosp. Krtaliću i njegovim suradnicima, uz obećanje kako će Vlada i nadalje davati svoj maksimum za osiguranje najboljih mogućih uvjeta za rad naših pravosudnih tijela, prije svega na dobrobit naše cjelokupne zajednice'', zaključio je Herceg.

Zoran Krtalić, predsjednik Županijskoga suda Mostar zahvalio je Vladi HNŽ i predsjedniku Hercegu na realizaciji ovoga projekta kojim su osigurani još bolji uvjeti za rad sudaca i djelatnika ovoga suda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije