NOVI TAJNIK

Helez dovodi osobu “ispred Hrvata” koja nema veze s HVO-om

'ministar helez na skupstini'
Foto: ''
15.02.2014.
u 10:16

Vrlo važna pozicija tajnika Federalnog ministarstva za pitanja branitelja, na kojoj treba biti Hrvat, upražnjena je duže od dvije godine

Aktualna Vlada Federacije, kao i resorni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez ponovno izazivaju nezadovoljstvo među braniteljima HVO-a, ali i hrvatskim političkim dužnosnicima.

Zadnji slučaj su aktivnosti na popuni pozicije tajnika Federalnog ministarstva za pitanja branitelja koja je upražnjena duže od dvije godine. To je jedna od rijetkih pozicija u ovom ministarstvu koju su obnašali hrvatski predstavnici, a kada se konačno odlučila za njenu popunu, federalna vlast isplanirala je dovesti za tajnika osobu blisku SDP-u i Boljitku.

- Samo činjenica da je ovo mjesto upražnjeno dvije godine dovoljno govori o poziciji koju danas imaju Hrvati u ovom ministarstvu, a ako se potvrde nakane ministra Heleza da se na tu poziciju instalira podobni Hrvat, po mjeri SDP-a, ili konkretno govoreći da se na tu poziciju dovede Tatjana Pejaković, nevjesta Josipa Pejakovića, nekada bliskog suradnika obitelji Lijanović, a danas bliskog SDP-u, onda razloga za nezadovoljstvo doista ima mnogo, kaže Večernjakov sugovornik upoznat s cijelim slučajem.

Da je cijela stvar već gotova potvrđuje i to što je još prije raspisanog javnog natječaja (na kojem je dakako Pejaković najbolje rangirana), ona već bila angažirana na toj poziciji preko famoznog ugovora o djelu, što je drugi naziv za zapošljavanje “na prečac”.

Najspornije bi ipak moglo biti to što se na poziciju koja je ključna za zaštitu prava pripadnika HVO, instalira osoba koja nema nikakve veze s HVO-om. Ipak, teško da će sve ovo utjecati na odluku ministra Heleza da ojača poziciju SDP-a u svom ministarstvu instaliranjem podobnog tajnika, odnosno tajnice.

Dugi niz godina Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata potpuno je nedodirljivo za hrvatske predstavnike. Jedini hrvatski dužnosnik u ovom ministarstvu, pomoćnik ministra Martin Frančešević, stalno je izložen pritisku ministra i njegovih ljudi, o čemu najbolje svjedoče brojne prijave i stegovni postupci.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
ja1970
08:14 16.02.2014.

dokad cemo dozvolit ovo trebali bi mi invalidi hvo birati tko da nas zastupa a ne namjestaljke i helez on stima sebi pijune da i pomice kako on hoce

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije