projekta “Gornji horizonti”

HE Dabar želi graditi čak 19 svjetskih kompanija

22.09.2018.
u 18:00

Pisana i verbalna upozorenja, prosvjedna okupljanja, sastanci s političkim dužnosnicima, stručne elaboracije..., bili su očito “pucanj u prazno” brojnih ekoloških udruga, stručnjaka iz Hrvatske i BiH jer projekt gradnje sustava hidroelektrana u istočnoj Hercegovini pod nazivom “Gornji horizonti” ide ovih dana u fazu realizacije.

Poznate kompanije

To potvrđuje i vijest medija koji izvješćuju kako je međunarodni javni poziv za financiranje i izgradnju hidroelektrane (HE) Dabar (prve veće hidroelektrane u sklopu tog projekta) privukao pozornost velikog broja svjetskih kompanija. Na taj poziv prijavilo se nekoliko zainteresiranih tvrtki devet zemalja.

- U pitanju su poznate kompanije iz Kine, Francuske, Španjolske, Turske, Italije, Bugarske, Češke i SAD-a - kazao je Željko Zubac, direktor poduzeća HE Dabar, pišu Nezavisne novine.

U skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, bila bi odabrana jedna od 19 kompanija s kojom bi u najkraćem razdoblju i po najpovoljnijim uvjetima bili izgrađeni objekti, a hidroelektrana puštena u rad. Navodi se kako je hidroelektrana Dabar najvažniji energetski objekt u sustavu “Gornji horizonti”, koji se ubraja u red najvećih investicijskih projekata u regiji. Projekt “Gornji horizonti”, koji je osmišljen još u vrijeme Jugoslavije i protive mu se ekološke udruge te aktivisti, očito bezuspješno, predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja, u akumulaciju Bilećkog jezera. Uz izgradnju HE Dabar, ovim projektom predviđena je gradnja i HE Nevesinje te HE Bileća.

Prije točno šest godina reagirala je i Vlada Federacije BiH koja je zatražila od Vijeća ministara BiH informaciju o aktivnostima u vezi sa studijom utjecaja na okoliš HE Dabar u RS-u. Tada su zaključili kako nema naznaka da su uzeti u obzir njihovi raniji zaključci u kojima se traži osiguranje koordinacije svih aktivnosti mjerodavnih entitetskih institucija u vezi s tim projektom.

Investicija

O štetnosti projekta raspravljao je te zaključak prihvatio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Sve je dostavljeno Skupštini BiH, Vijeću ministara, OHR-u i Europskoj komisiji, ali službeni odgovor, indikativno, od njih nikada nije stigao. Na sjednici Vlade FBiH od prije šest godina konstatirano je kako od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar do sada nije primila nikakav zahtjev nadležnih institucija RS-a za očitovanje u mogućem postupku izdavanja vodnog akta vezanog uz projekt HE Dabar u RS-u. O investiciji začetoj u eri jugoslavenskog socindustrijalizma kritičke osvrte pisao je veliki Mak Dizdar strahujući kako će se njegova velika i moćna Modra rijeka zbog profita i industrijalizacije pretvoriti u običan prljavi potočić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije