Nijedna hrvatska stranka, osim HDZ-a, ne prelazi izborni prag ni u FBiH

HDZ-u dvostruko veća potpora nego SDP-u BiH

HNS jedini predlazi prag u FBiH i BiH
Foto: VL FOTO
07.06.2014.
u 11:23

Veliki zaokret na bošnjačkoj političkoj sceni, kod Hrvata HNS dominantan

Da se danas održavaju izbori u Bosni i Hercegovini, koalicija koju će predvoditi HDZ BiH jedino bi prošla izborni prag od svih hrvatskih stranaka na razini Federacije BiH i bila bi četvrta politička stranka u ovome entitetu. To, pak, sugerira i da bi ova stranka jedino prešla izborni prag na razini države.

Stabilna potpora

Navodi se to u istraživanju koje je na 2100 osoba telefonskom anketom proveo Centar za izbore i javno mnijenje (CIJM) sa sjedištem u Sarajevu, a čije je rezultate objavio Dnevni avaz. Po tim podacima, prve dvije stranke su Radončićev Savez za bolju budućnost, zatim Komšićeva Demokratska fronta. Na pitanje za koju biste stranku glasovali da se u ovom trenutku održavaju opći izbori, 11 posto birača je odgovorila da je to HDZ BiH. Kada bi se tome pridodali glasovi stranaka koje će zajedno poduprijeti HNS na sljedećim izborima, onda će rezultat zasigurno biti i bolji. 
Iza ove stranke, iako su prije četiri godine dobili 2,5 puta više glasova od HDZ-a, zanimljivo je, sada se nalazi SDP BiH za koju bi glasovalo tek šest posto birača. To znači da je ova stranka doživjela fijasko zbog politike koju je vodila.

Ispod praga

CIJM nije objavio podatke o drugim hrvatskim strankama, ali je znakovito da bi sve stranke u Federaciji BiH osvojile ukupno 5 posto potpore birača, što znači da će teško prijeći izborni prag. 
Ovo istraživanje raspoloženja biračkog tijela prvo je prije izbora sazvanih za 12. listopada koje je objavljeno u medijima. Jedino je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ovaj tjedan izjavio da ankete u tom entitetu pokazuju kako ondje trenutačno 54 posto birača podupire koaliciju koju predvodi njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a čine je i Demokratski narodni savez (DNS) predvođen gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem te Socijalistička partija (SP) Petra Đokića.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?