Priprema za zajednički susret s čelnicima srpske strane

HDZ i "trojka" svjesni da ne smiju propustiti otvaranje pregovora s EU-om, Hrvati traže rješenje za Predsjedništvo

storyeditor/2023-11-29/PXL_011123_105478373.jpg
30.11.2023.
u 21:55

Prema Večernjakovu izvoru, otvorena su sva važna pitanja koja jedna odnosno druga strana smatraju važnima da bi se dodatno učvrstili odnosi federalnih partnera te s time smanjile i napetosti između Hrvata i Bošnjaka, koje su naglašene u izbornome procesu, ali i donošenju odluka u kojima bošnjačka većina pokušava "disciplinirati" manje brojni konstitutivni narod – Hrvate

Nisu samo bili optimistični u davanju izjava vodeći dužnosnici probošnjačke "trojke" i HDZ-a BiH nego je njihov sastanak u Sarajevu uistinu odražavao svjesnost kako je posljednji trenutak za postizanje rezultata oko europskog puta, inače će upravo ovi političari biti među najodgovornijima za propuštanje jedne od najvećih prigoda u povijesti Bosne i Hercegovine i otvaranje pregovora s Europskom unijom, piše Večernji list BiH.

Prema Večernjakovu izvoru, otvorena su sva važna pitanja koja jedna odnosno druga strana smatraju važnima da bi se dodatno učvrstili odnosi federalnih partnera te s time smanjile i napetosti između Hrvata i Bošnjaka, koje su naglašene u izbornome procesu, ali i donošenju odluka u kojima bošnjačka većina pokušava "disciplinirati" manje brojni konstitutivni narod – Hrvate. Sastanak čelnika HDZ-a BiH, SDP-a, NiP-a i Naše stranke ujedno je bio i svojevrsna priprema za nastavak razgovora sa srpskim partnerima u državnoj vlasti – SNSD-om.

Četiri zakona

Upravo su nesuglasice između bošnjačkih i srpskih stranaka, bilo da je u pitanju Zakon o sudovima ili posljednje poprilično prijeporne izjave i istupi ministra obrane BiH Zukana Heleza, dodatno potaknule međusobne prijepore. Upravo je stoga taktika iz HDZ-a bila pokušati moderirati između dvaju blokova kako se tripartitni sastanci ne bi pretvorili unaprijed u propalo okupljanje. HDZ-ov imperativ je izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče načina biranja članova Predsjedništva BiH, ali prije toga datumski je najvažnije donijeti proračun te usvojiti četiri reformska zakona koja su eliminacijski važna za nastavak europskoga puta zemlje. Kako se doznaje, na sastanku je istaknuto kako je fiskalna stabilnost državnih institucija ključna kako bi se zemlja mogla prijaviti i dobiti izdašna sredstva od šest milijardi eura koja će se u razdoblju od sljedeće godine do kraja 2027. dodijeliti zapadnome Balkanu, od čega bi Bosni i Hercegovini u vidu iznimno povoljnih zajmova te grantova trebalo ići oko milijardu eura. - Zajednički je zaključak kako proračun može biti ili uvećan ili da će se zadržati na sadašnjoj razini, ali nikako manji. Svima je jasno da europskih sredstava nema bez proračuna za 2024. godinu - rekao je za Večernjak izvor koji je sudjelovao na sastanku. Kada je u pitanju Izborni zakon, koji je jedan od četiriju uvjeta kako bi Europska komisija bezuvjetno preporučila otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, hrvatska strana inzistira da se kroz integritet izbornoga procesa riješi i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata kao što je bio slučaj u četiri navrata u državnome vrhu. - Na jednome od sljedećih sastanaka, koji bi bio tematski posvećen ovome pitanju, govorit će se o modelima kako bi se pokušalo doći do rješenja. Svima je jasno da se ne može osigurati dovoljan broj ruku kako bi se ušlo u izmjene Ustava zemlje, zbog čega je jedino realno ići na izmjene Izbornoga zakona - dodao je isti sugovornik. On smatra kako je ovo pitanje nadišlo radnu skupinu koja je bila imenovana kako bi se pokušali utvrditi stavovi dviju strana te da ovo pitanje sada trebaju rješavati politički lideri.

Svi trebaju popustiti

Najveći prioritet jesu europski zakoni oko kojih se mora napraviti iskorak do odlaska u Bruxelles, gdje će predstavnici BiH imati politički dijalog na visokoj razini. - Zakone u Vijeću ministara pod moranjem se treba donijeti, svjesni što to znači u smislu daljnjih koraka za otvaranje pregovora s Europskom unijom. Bilo da se radi o Zakonu o sudovima, sporazumu s Frontexom, sukobu interesa, sprječavanju pranja novca i, dakako, Izbornome zakonu - dodao je Večernjakov sugovornik. Na sastanku federalnih partnera otvorilo se i pitanje imenovanja hrvatskoga suca Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine. Ponovljena je, kako se doznaje, opredijeljenost da se ovaj proces završi te da se popuni mjesto koje je slobodno dulje od godinu dana, čime se također narušava vjerodostojnost ove institucije. Problem je, kako tvrdi sugovornik, isključivo tehničke naravi jer se nije uspio osigurati kvorum unutar povjerenstva koje se bavi tim pitanjem, a što vješto koriste iz SDFA oporbe kako bi dodatno kolebali "trojku". Premijer Nikšić je najavio i kako će se pokrenuti imenovanje novih vodećih ljudi u Elektroprijenosu te odmrznuti novac koji godinama stoji zarobljen na državnoj razini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije