DOGOVORI

HDZ i SDA žele riješiti probleme koji odnose dva naroda opterećuju

covic
Foto: agencije
20.02.2014.
u 09:14

Nasilni prosvjedi u kojima su zapaljene županijske i gradske institucije te demolirane prostorije upravo ove dvije stranke, prijetili su da prerastu u ozbiljan međuetnički sukob

Proces ponovnog približavanja dvije vodeće narodnjačke stranke u hrvatskom i bošnjačkom narodu HDZ BiH i SDA koji je započeo serijom susreta na najvišoj razini pred kraj prošle godine, ovih je dana dobio svoju praktičnu potvrdu kroz zajedničke aktivnosti na stabiliziranju stanja u Mostaru.

Bolji odnosi stranaka

Nasilni prosvjedi u kojima su zapaljene županijske i gradske institucije te demolirane prostorije upravo ove dvije stranke, prijetili su da prerastu u ozbiljan međuetnički sukob, što je u Mostaru moglo imati tragične posljedice. Pravodobnom reakcijom političkim struktura, a posebno predstavnika HDZ-a BiH i SDA na lokalnoj razini, uspostavljena je kontrola nad situacijom i spriječena eskalacija nasilja. Daleko od očiju javnosti dvije stranke i dalje rade na stabiliziranju sigurnosne situacije, ali i rješavanju političkih problema.

Danas se očekuje i zasjedanje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na kojem bi se mogli deblokirati procesi koji utječu na funkcioniranje vlasti u ovoj nacionalno mješovitoj županiji. Da odnosi SDA i HDZ-a idu uzlaznom putanjom, potvrdili su u nedavnim istupima u Večernjem listu predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović najavljujući nove međustranačke sastanke. Na izravan upit mogu li dvije stranke riješiti probleme koji opterećuju odnose između dva naroda, Izetbegović je dao nedvosmislen odgovor.

- Ako itko može, onda su to SDA i HDZ, ali bit će to mukotrpno, dugotrajno približavanje stavova - poručio je Izetbegović.

Odnosi HDZ-a i SDA su u proteklih dvadesetak godina prolazili kroz različite faze, ali usmjerenost jednih na druge nikada nije dolazila u pitanje. Na različitim razinama dvije stranke su često bile zajedno u vlasti i mnogi pozitivni procesi u državi, Federaciji i županijama pokrenuti su upravo zahvaljujući dogovoru ove dvije stranke. Što je možda i važnije, s obje strane je uvažavana potpora koju unutar svojih naroda imaju HDZ i SDA.

Suradnja i izbori u BiH

Do koje mjere se može jačati suradnja dvije narodnjačke stranke, pokazat će se vrlo brzo. Uz već spomenute probleme u predizbornom razdoblju, vjerojatno će se pokušati uspostaviti čvrst okvir za suradnju nakon izbora. Nije tajna da obje stranke očekuju dobar izborni rezultat, što će ih staviti u poziciju da izravno utječu na kreiranje nove vlasti na svim razinama. U tom svijetlu treba promatrati i intenzivnu komunikaciju stranačkih vrhova u sljedećem razdoblju.

Ključne riječi

Komentara 14

CR
Croata93
10:14 20.02.2014.

HDZ i SDA i trebaju biti predstavnici svojih naroda, a SDP treba u potpunosti ukloniti s političke scene zbog katastrofalne politike koju su vodili prema Hrvatima. SDA nije najbolja stranka za odnose s Hrvatima, ali je 10 puta bolja od SDP-a. Oni, kad ništa, bar nominalno podržavaju ravnopravnost Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH.

JM
jezero-matica
13:29 20.02.2014.

Svaki razgovori u pravcu rjesavanja problema(ima ih puno)treba pozdraviti.Prije svega mora se rijesit ili bar poceti rijesavati glavno pitanje.To je postavljanje Bosnjaka i Hrvata(kao i ostali) u ravnopravan polozaj.Sto god da to znaci!Svi ostali problemi ce se puno lakse rjesavati.Ako se pitanje Ravnopravnosti namjerno sabotira i odugovlaci doci ce do raspada BiH ali ne onako kako Dodig i Bosnjaci zamisljaju!Pamet u glavu i rjesavajte nastalu situaciju u nacelima Rezolucije EU Parlamenta o BiH sve drugo je propast!

ER
eragram
18:10 20.02.2014.

Jedno od riješenje, svojevrstan lakmus papir stanja svijesti u Federaciji, bila bi prijeizborna koalicija HDZ-SDA. Ukoliko to ne prolazi na razini nacija ( Hrvati, Bošnjaci, Muslimani...) ili nacije ( jedna nacija - dvije vjere ) - sve se pretvara uu destrukciju i gubitak vremena na borbu za održavanje neodrživog.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?