Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HDZ i SDA traže rješenja za Vladu FBiH, razgovori oko Mostara privode se kraju

Uz dobru vjeru i namjeru obje strane, to možemo završiti za nekoliko mjeseci. A ukoliko ne bude spremnosti za kompromis, to se može odužiti – dodao je predsjednik FBiH.
01. veljače 2020. u 14:06 0 komentara 395 prikaza
Marinko Čavara

Predsjednik Federacije BiH, visoki dužnosnik HDZ-a Marinko Čavara kaže kako su u tijeku razgovori HDZ-a i SDA kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji, odnosno o rekonstrukciji federalnih ministarstava i izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Kako je Čavara rekao u intervjuu za Dnevni avaz, Vladu je neophodno što više približiti potrebi vremena u kojem živimo i europskim integracijama.

- Nakon toga, imenovanja novih ministara obavili bismo sukladno novom ustroju Vlade FBiH. S druge strane, razgovaramo i o tome kako provesti sve odluke sudova, Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, kako osigurati zastupanje konstitutivnih naroda i na neki način urediti odnose među konstitutivnim narodima po pitanju biranja legitimnih predstavnika svakog naroda – kazao je Čavara. 

Prema njegovim riječima, razgovori su u početnoj fazi, ali će se, kaže, u narednom razdoblju intenzivirati kako bi se našlo rješenje za promjenu Izbornog zakona i imenovanje nove rekonstruirane Vlade Federacije.

- Stav HDZ-a je da preglomazna ministarstva, kojima je teško upravljati, koja su čak i iz različitih oblasti, treba podijeliti u više ministarstava. Također, neustavna ministarstva treba ukinuti, jer praktički za osnivanje tih ministarstava Parlament FBiH nije imao temelj. Riječ je o ministarstvima obrazovanja i znanosti te kulture i športa - naglasio je Čavara.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je prilagoditi jedno ministarstvo da se bavi pitanjima mladih, kako bismo im dali potporu i zaustavili njihov odlazak iz zemlje. Smatra da je potrebno i posebno ministarstvo koje bi se bavilo europskim, ali i drugim integracijama u kojima će Federacija sudjelovati kao dio BiH.

- U tom smislu trebamo napraviti što efikasniji raspored poslova u okviru 16 ministarstava, kako je to Ustav propisao. Kada će sve to biti završeno, teško je reći, nezahvalno je govoriti o rokovima. Uz dobru vjeru i namjeru obje strane, to možemo završiti za nekoliko mjeseci. A ukoliko ne bude spremnosti za kompromis, to se može odužiti – dodao je predsjednik FBiH. 

Čavara ističe kako mu nije želja ponovno biti predsjednik FBiH, ali, ništa ne bi prognozirao.

Za razliku od formiranja vlasti u FBiH, gdje su razgovori na početku, Čavara je za Avaz otkrio kako su u završnoj fazi pregovori dvije strane kada je u pitanju grad Mostar. 

- Pri kraju smo priče kako osigurati provođenje lokalnih izbora ove godine u Mostaru, razgovori su u poodmakloj fazi. Pitanje je samo što SDA prvenstveno želi razgovarati o promjeni Statuta grada, a oko pravila za izbore u Mostaru stavovi su većinom usuglašeni - zaključio je Čavara.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.