Što rezultati općih izbora pokazuju u kontekstu županijske razine vlasti

HDZ će biti u vlasti u 5, možda i 6 županija, SDA i "trojka" ključni konkurenti

izbori u bih, listići
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
09.10.2022.
u 21:00

HDZ BiH može samostalno ustrojiti vlast u dvije županije, u dvije će voditi proces, a u jednoj možda biti u vlasti. Visoka je vjerojatnost kako će biti i u većini ZDŽ-a

Rezultati općih izbora u kontekstu županijske razine vlasti u Federaciji BiH pokazuju neke zanimljive tendencije i otkrivaju kako će politički procesi nakon kompletiranja županijskih skupština u velikom broju županija zapravo biti vođeni u cilju osiguranja potencijalnih koalicija, a trenutačni rezultati pokazuju kako će mnogo neizvjesnija situacija biti u većinski bošnjačkim županijama u kojima SDA i partneri za sada imaju najveću mogućnost ustrojiti vlast u samo jednoj županiji, dok će se u ostale četiri tražiti različite kombinacije u kojima stranke "trojke", pojačane partnerima, imaju jednaku priliku, piše Večernji list BiH.

Mandati

U kontekstu većinskih hrvatskih, kao i mješovitih županija, u najpovoljnijoj je poziciji HDZ BiH koji može samostalno ustrojiti vlast u dvije, u dvije će voditi proces, a u jednoj možda biti u vlasti. Pritom je visoka vjerojatnost kako će biti i u većini Zeničko-dobojske županije. U Posavskoj županiji trenutačni izračun, u skladu s podacima s obrađenih mjesta, pokazuje kako bi HDZ BiH trebao imati 12 mandata u Skupštini Posavske županije, što mu je dovoljno da krene u proces ustroja vlada, a slijedi SDA s tri te HDZ 1990. s dva skupštinska mandata. Prema ovom izračunu, po jedan mandat trebali bi dobiti SDP, HRS, Neovisni, kao i PDA. Uime HDZ-a BiH kandidati s najvećim brojem glasova su: Đuro Topić, Marko Prgić, Ilija Benković, Blaž Župarić, Ana Andrić, Ilija Ilić, Ivana Filipović, Ivana Kopić, Ivan Marković, Dragan Guberac Pejo Bosnić te Darko Kasap. Uime SDA to su: Anes Osmanović, Mehmed Memišević te Kenan Delić, a ispred HDZ-a 1990. Joso (Marijan) Oršolić i Mato Oršolić. Ispred HRS-a najviše glasova osvojio je Drago Zečević, ispred SDP-a Damir Hamidović, Neovisnih Emir Beširević te ispred Mujo Puzić.

U skupštini Zapadnohercegovačke županije sjede 23 zastupnika, a podaci na osnovi obrađenih biračkih mjesta pokazuju kako će HDZ BiH moći računati na 14 mandata, što je i više nego dovoljno za većinu koja će ustrojiti Vladu, odnosno donositi sve skupštinske odluke. Slijede HDZ 1990. koji bi trebao dobiti četiri mandata, kao i HRS koji bi u skladu s navedenim pokazateljima imao dva zastupnika. Po jedan mandat dobivaju tri pravaške stranke - HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević te HSP HB i BiH.

Najviše glasova uime HDZ-a BiH dobili su: Toni Kraljević, Milan Ševo, Ivan Jelčić, Zdenko Ćosić, Bernardica Luburić, Ivana Barišić, Marko Radić, Ivana Zrimšek Šaravanja, Miroslav Mitrović, Ivica Pavković, Tomislav Mandić, Vedran Kožul, Damir Jurišić te Ivan Damjanović. Uime HDZ-a 1990. to su: Antonija Banožić, Zdravko Herceg, Ante Pavlović te Željko Dragićević, a uime HRS-a Tomislav Bandić i Ivan Pušić. Kada je riječ o HSP-u BiH, to je Zvonko Jurišić, uime HSP-a dr. Ante Starčević Marija Lovrić, a uime HSP-a HB i BiH Zrinko Čuvalo.

U Hercegbosanskoj županiji, čija skupština broji 25 zastupnika, ipak će se morati tražiti koalicije. Prema posljednjim podacima, HDZ BiH i HNP imali bi po pet mandata, četiri bi dobio HDZ 1990., a po dva HNL, SNSD, SDA i SDP. Po jedan mandat, u skladu s procjenama, trebali bi dobiti Srpska sloga SLOGA - SNS FBiH SP DNS PDP SDS, Srpsko jedinstvo (SNPFBiH - SPS) te HRS. Najveći broj glasova uime HDZ-a BiH osvojili su Dragan Konta, Marko Buljan, Zvonimir Pavić Filip Milić te Tihana Krželj, a uime HNP-a Ivan Vukadin, Ivan Ivić, Stipan Šarac, Robert Bagarić te Ante Baković. Uime HDZ-a 1990. najveći broj glasova dobili su Nediljko Rimac, Jozo Ćosić, Mladenka Perković te Mladen Šarić, a kada je riječ o HNL-u, to su Josip Perić i Matko Ćurković. Kada je riječ o SNSD-u, najviše glasova dobili su Goran Broćeta i Nikola Materić, uime SDA to su Hikmet Hodžić i Arif Kovačević, a iz SDP-a Hana Milak te Avdija Đugum. Najviše preferencije kod Srpske sloge dobio je Duško Radun, a uime Srpskog jedinstva Dragana Damjanović. HRS također dobiva jedan mandat, a to bi po broju glasova trebao biti Josip Tomić.

U HNŽ-u su apsolutni pobjednici izbora HDZ BiH i koalicija stranaka HNS-a, a koji bi u skladu s podacima o broju prebrojanih biračkih mjesta trebali imati 11 mandata u županijskoj Skupštini te će voditi proces ustroja Vlade. Oni s najvećim brojem glasova su: Slaven Zeljko, Tomislav Martinović, Josip Grbavac, Iva Raguž, Boris Rozić, Damir Džeba, Luca Bajkuša, Ivana Buntić-Jovanović, Iva Ostojić, Daniel Babić te Ivan Blažević. Druga po snazi je SDA s mogućih 6 mandata, a najveći broj glasova dobili su Irma Memidžan, Nedžad Maksumić, Džafer Alić, Salmir Kaplan, Rašid Hadžović te Zijat Mušić.

Slijedi HDZ 1990. koji bi mogao dobiti tri mandata, a najveći broj glasova dobili su: Ivan Odak, Danijela Mišura te Zoran Krešić. SDP BiH, prema trenutačnom izračunu, trebao bi imati 3 mandata, dok su najveći broj glasova dobili Ismet Lulić, Vesna Saradžić te Arman Zalihić. S tri mandata u Skupštinu ulazi HRS, a s liste stranke najveći broj glasova osvojili su Vesna Šunjić, Mirko Vasilj te Pero Previšić. DF-GS dobio bi dva mandata, a po broju glasova to su Zoran Mikulić i Sadina Hejub, uime NES-a mogući je zastupnik Nermin Vrtić, a uime NiP-a Omer Hujdur.

U Skupštini Srednjobosanske županije raspored snage ide malo u korist SDA koji bi na osnovi podataka trebao osvojiti 11 mandata, a po broju glasova to su: Tahir Lendo, Amir Šečibović, Vildan Hajić, Sedžad Milanović, Miralem Langić, Salkan Merdžanić, Suad Musić, Nisvet Hrnjić, Melisa Kajmak, Hidajet Sivro te Mirza Idrizović.

Druga po snazi je koalicija HDZ-a i drugih stranaka HNS-a s trenutačnih 8 mandata, a po broju dobivenih glasova to su Ilija Nakić, Suzana Krišto, Anto Matić, Dražen Matišić, Boris Mrnjavac, Anto Lozančić, Mario Gučanin-Gazibarić te Vlatka Lovrinović. Slijedi SDP s 4 (Senad Selimović Sifet Mrkonja, Edin Gekić i Admir Škandro), Narod i pravda s 3 (Haris Kaniža, Semedin Omerinović te Mensura Karić), DF-GS s dva (Amir Orlović i Muhamed Čurić) te HDZ 1990. - HSP HB i BiH također s dva mandata, pri čemu su najviše glasova osvojili Anto Bilić i Danijela Lovrić. U ovoj županiji, baš kao i u HNŽ-u, treba dvotrećinska potpora za Vladu, a to znači kako će u većini morati sudjelovati legitimni predstavnici Hrvata.

Traže se većine

Za SDA je trenutačno najpovoljnija situacija u Tuzlanskoj županiji u kojoj, prema zadnjim preliminarnim podacima, mogu računati na 13 mandata od ukupno njih 35, a kada se tomu dodaju četiri mandata DF-GS-a, imat će 17 od potrebnih 18 za potvrdu nove županijske Vlade. Svakako je moguće da potporu dobiju od Stranke za BiH čime bi imali dovoljno ruku, no isto tako treba očekivati i kako će stranke oporbenog bloka tražiti mogućnost dobivanja većine. Ipak, SDP sa svojih osam, uz Narod i pravdu i SDBiH koji imaju po dva, kao i Naša stranka s jednim mandatom, u manjoj su prilici osigurati većinu.

Kada je riječ o kandidatima s najvećim brojem glasova, uime SDA-ove liste prvih 13 su: Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Muamer Zukić, Šekib Umihanić, Lejla Vuković, Fadil Kudumović, Edin Dedić, Jasmina Lugavić, Bahrudin Ahmetagić, Zumra Begić, Damir Šišić, Ramo Mešanović te Hajrudin Mehanović. Na SDP-ovoj listi osam kandidata s najvećim brojem glasova su: Dževad Hadžić, Slađan Ilić, Amila Hodžić, Vahidin Smajlović, Mirela Memić, Mahir Delić, Alen Karić te Hamza Bešić.

Kada je riječ o DF-GS-u, četvero kandidata s najvećim brojem glasova su Žarko Vujović, Boris Krešić, Elvir Mujkanović te Sandra Imširović. PDA bi trebao imati tri mandata, a oni s najvećim brojem glasova su Senad Alić, Lejla Ćebić Đerzić te Jakub Suljkanović. Uime SBiH dvoje s najvećim brojem glasova su Asmir Hasić i Emir Salihović, a kod NiP-a Mirsad Šljivić i Damir Husić. SD BiH trebao bi imati dva mandata, a prema broju glasova to su Emir Begić i Husein Tokić, dok Naša stranka ulazi s jednim, a najveći broj glasova osvojio je Amir Hasičević.

U Zeničko-dobojskoj županiji SDA je osvojio najveći broj mandata - 11. Drugi po snazi su SDP i Bosanskohercegovačka inicijativa Fuada Kasumovića - po pet mandata. DF i GS osvojili su 3 mandata, kao i HNS predvođen HDZ-om BiH te Narod i pravda. NES je osvojio dva mandata, kao i Savez za bolju budućnost. Naša stranka osvojila je jedan mandat.

Ovakav raspored snaga upućuje na mogućnost scenarija u kojemu će zapravo hrvatska komponentna u Skupštini odlučivati o izgledu nove vlasti, koja treba, podsjećamo, imati 18 mandata za većinu. Naime, SDA i partneri imaju 14 mandata, dok "trojka", uz Fuada Kasumovića i SBB ima 15, a što znači kako bi HDZ BIH mogao biti prevaga za uspostavu nove većine, a samim time i nove Vlade. SDA-ovih 11 s najvećim brojem glasova su Alija Ogrić, Mirnes Bašić, Spahija Kozlić, Selvedina Sarajlić-Spahić, Ćazim Huskić, Erna Merdić Smailhodžić, Fahrudin Čolaković, Emina Tufekčić, Ibrahim Šišić, Emir Džafić te Mirela Mateša Bukva. SDP bi trebao imati pet zastupnika, a među onima s najvećim brojem preferencija su Mirsad Mahmutagić, Damir Memić, Jasminko Kapić, Besim Smailbegović te Vedran Kaser. Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović također je jak politički čimbenik u županiji te mogu računati na pet mandata, a po broju glasova to su Fuad Kasumović, Alen Kapković, Elmin Šabanović i Denan Pašalić te Sanja Renić. DF dobiva tri, a oni s najvećim brojem glasova su Goran Bulajić, Hajrudin Fermić te Velma Avdić. HDZ BiH imat će tri zastupnika, a pritom su najveći broj glasova birača dobili Ivo Tadić, Ivica Penić i Tanja Radoš Kosić. NiP računa na tri mandata, pri čemu su najveći broj preferencija dobili Amra Babić, Salih Nadžak, Mahira Brkić. NES bi trebao imati dva (Ramo Isak i Dario Pekić), kao i SBB kod kojega su najveći broj glasova dobili Omer Škaljo i Vahid Ramić. Naša stranka dobiva jednog zastupnika, a to je prema broju glasova Behija Kulović.

U Unsko-sanskoj županiji, čija skupština ima 30 mandata, očekuje nas vrela politička jesen i zima. SDA je, naime, prema posljednjim rezultatima, osvojio 8 mandata, a toliko ih ima i Narodni europski savez (NES). Na trećem je mjestu, prema broju glasova, SDP s 3, kao i PoMAK (Pokret za modernu i aktivnu Krajinu) i DF/GS. NiP ima dva mandata. Po jedan mandat u Skupštini osvojili su i Stranka za BiH u koaliciji sa Strankom umirovljenika, zatim Laburistička stranka BiH i Naša stranka. Uime SDA najviše glasova osvojili su Jasmin Musić, Aida Pašić, Mehmed Mahmić, Muhamed Lepuzanović, Fuad Šabić, Abid Mulalić, Emir Šabić te Zinajda Hadžić. Kada je riječ o NES-u, osam kandidata s najvećim brojem glasova čine: Mustafa Ružnić, Emir Dautović, Hajrudin Halilović, Agan Bunić, Munir Duraković, Senita Beširević, Sanel Zulić te Enes Duraković. Uime SDP-a u skladu s glasovima u Skupštinu bi ušli Fatka Kulenović, Almin Hopovac, Mersad Draganović, uime POMAK-a Šuhret Fazlić, Elvedin Sedić te Silvana Behić, a uime DF-a Sanil Hasić, Samir Ikanović te Hasan Semanić. Laburistička stranka - Laburisti BiH imali bi dva mandata, a najveći broj glasova osvojili su Elvira Abdić Jelenović te Edina Abdić Pleho. NiP bi trebao imati jedan mandat, a s najvećim brojem glasova je Azhar Sejarić, SBiH-SPU BiH također jednog zastupnika - Nisvet Jusić, kao i Naša stranka uime koje najveći broj glasova ima Jasmin Hušić.

U Sarajevskoj županiji, čija skupština ima 35 zastupnika, također će se tražiti većina od 18 zastupnika koju u skladu sa sadašnjim pokazateljima imaju stranke "trojke". Naime, Narod i pravda ima sedam, SDP šest, a Naša stranka pet. S druge strane, SDA bi dobio sedam mandata, Stranka za BiH pet mandata, Komšićeva koalicija DF/GS tri te Stranka za nove generacije i NES po jedan.

Ispred NiP-a prvih sedam s najvećim brojem glasova su: Arijana Memić, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Kemal Ademović, Naida Hota-Muminović, Danijela Kristić te Omer Osmanović. Kada je riječ o SDA, s najvećim brojem glasova su: Sebija Izetbegović, Haris Zahiragić, Mahir Dević, Faruk Kapidžić, Adi Kalem, Denis Muhović te Smiljana Viteškić. U kontekstu SDP-a to su Benjamina Karić, Adnan Šteta, Irfan Čengić, Igor Stojanović, Kenan Magoda te Davor Čičić. SBiH osvaja pet, a oni s najvećim brojem glasova su Semir Efendić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Jasmin Smječanin te Elza Gaković. Naša stranka također dobiva pet, a po broju glasova to su Edin Forto, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić te Sanela Klarić, dok bi uime DF-a po broju glasova ušli Ilijaz Pilav, Albin Zuhrić te Avdo Gljiva.

Za nove generacije dobiva jedan mandat, a po broju glasova to je Damir Marjanović, a u skupštinu bi trebao ući i NES s jednim zastupnikom, pri čemu je Haris Selmanović dobio najviše glasova.

Skupština Bosansko-podrinjske županije sa svojih 25 mandata imat će raznovrstan politički sastav, a borba za 13 mandata, koliko je potrebno za većinu, svakako će biti obilježje idućih tjedana. U klupama će sjediti predstavnici čak 13 stranaka, najviše ih daje SDA - njih 5, zatim slijede NiP i "Novi početak" - po 3 mandata, po 2 će imati SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa i NES, dok će po 1 skupštinara dati Nezavisna građanska lista, BH Demokrati - Džebrail Bajramović, BNS, Liberalna stranka, DF/GS i SBB BiH. S najvećim brojem glasova uime SDA to su Aida Obuća, Kenan Kanlić, Nedim Kurtović Eniz Halilović te Ramiz Ridžal, uime NiP-a Nezim Alagić Amar Imamović te Edita Velić, a uime Novog početka Emir Hubjer, Senad Hubjer te Branka Cvijetić.

Kada je riječ o SDP-u, najviše su osvojili Edin Mujković i Amir Sijerčić, a u kontekstu SBiH-a to su Damir Žuga i Amel Begović. Nova politička inicijativa imala bi dva mandata, a najviše su osvojili Rasim Mujagić i Haris Salković, baš kao i NES uime kojega su s najvećim brojem glasova Muhamed Ramović i Aldin Šalaka. Po broju glasova ispred Nezavisne građanske liste je Šefik Bukalo, uime Bosanskohercegovačkih demokrata Džebrail Bajramović, a Bosanske narodne stranke Berina Fejzić. Najviše glasova uime Liberalne stranke osvojila je Daliborka Milović, uime DF-a Aida Sirbubalo, a SBB-a Muradif Kanlić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?