Hrvatske opcije za pregovore imaju SDA s jedne te SDP, NiP i NS s druge strane

HDZ BiH u najboljoj poziciji, bez njega nema parlamentarne većine

opći izbori u bih 2022.
Armin Durgut/PIXSELL
05.10.2022.
u 16:33

HNS, predvođen HDZ-om BiH, napravio je kombinaciju mladosti i iskustva te ta kombinacija, očito, ima učinka jer uz SDA imaju najviše mandata

Kako brojke stižu, sve je jasnije da HDZ kod Hrvata može biti najzadovoljniji ishodom izbora, dok kod Bošnjaka SDA i stranke “trojke” (SDP, NiP, NS) imaju najveću potporu, piše Večernji list BiH.

U Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ulazi 98 zastupnika koje su građani izabrali prošle nedjelje. Prema posljednjim podacima SIP-a koje smo analizirali, SDA je osvojio 28 mandata, slijede stranke okupljene oko HNS-a predvođene HDZ-om BiH sa 17 mandata, a zatim SDP koji ima 15. Željko Komšić, koji je koaliciji DF-a i GS-a dao ime po sebi, ima 12 mandata, koalicija Povjerenje! Naroda i pravde i Stranke penzionera/umirovljenika BiH dobiva 8 mandata, Naša stranka 6, NES 5, a Stranka za BiH 4 i HDZ 1990. 3.

Fokus na važnim temama

Kod SDA najviše glasova osvojila je Melika Mahmutbegović - 10.764, a da aktualna potpredsjednica Federacije vuče velik broj glasova, jasno je još od prošlih izbora, kada je imala potporu od 14.057 birača. Iza nje je po broju glasova u SDA Begajeta Čaušević s 10.447 glasova, a na trećem je mjestu aktualni premijer Fadil Novalić s 8360 glasova. HNS, predvođen HDZ-om BiH, napravio je kombinaciju mladosti i iskustva te ta kombinacija, očito, ima učinka jer uz SDA imaju najviše mandata.

Stanko Musa, nositelj HNS-ove liste za Parlament Federacije BiH, imao je 14.403 preferencijalna glasa. Još tijekom kampanje isticao je kako je BiH moguća samo kao državna zajednica triju potpuno ravnopravnih i suverenih naroda, a njegov HDZ BiH želi sustavnu reformu koja će omogućiti potpunu jednakopravnost hrvatskoga naroda i izmjenu Izbornog zakona. Također, stavljao je naglasak i na egzistencijalne stvari kao što su važnost poticanja poslovnog okruženja i jačanja gospodarstva.

- HDZ razvija te instrumente i stvara pozitivno ozračje. Svjesni smo važnosti ulaganja u mlade i u gospodarstvo. Jedno od sredstava budućeg rasta je i razvijanje poljoprivredne proizvodnje. U tome smislu već se provode neke mjere, a to ćemo činiti još više i jače. Moramo nastaviti i čuvati dignitet hrvatskih branitelja i zaštititi istinu o Domovinskom ratu koja je temelj BiH. Mediji su utjecajni dio društvenih procesa, borit ćemo se za njihovo jačanje. Jačamo i jačat ćemo mjere koje će svim građanima omogućiti zdravstvenu zaštitu, naši umirovljenici su nam stalna briga, želimo svima osigurati život dostojan čovjeka. HDZ BiH nudi ideje - kazao je u jednom od svojih govora nositelj liste HNS-a, koalicije stranaka koju okuplja HDZ BiH i koja, prema trenutačnim projekcijama, osvaja 17 mandata u federalnom Parlamentu.

Peteroznamenkaste brojke po preferencijama imali su i Dario Knezović, koji je osvojio 12.521 glas, te Marija Kikaš, koja je osvojila 10.328 glasova. Uz troje spomenutih, s više od 10 tisuća glasova po preferencijama, ako uzmemo u obzir da HNS može zadržati 17 mandata, tu su redoslijedom, prema broju glasova, još Vlatka Martinović, Lidija Bradara, Mate Lončar, Erina Lasić, Josip Martić, Mario Mikulić, Mladen Bošković, Mario Karamatić, Milijan Nakić, Franka Leko, Feliks Vidović, Antonio Sesar, Mijo Matanović i Ljupko Sučić.

Do konačnih brojki netko može ispasti, a netko i upasti, međutim, to je 17 onih s najviše preferencijalnih glasova. Biračima su na mjesnim skupovima ili kroz razgovore na terenu objašnjavali programe. Također, obraćali su se i onoj publici koja je na društvenim mrežama i očito su takve stvari polučile rezultate.

Tko će imati većinu?

Kada je u pitanju stranka kojoj je baza hrvatski korpus u BiH i koja jedina, uz pobjednički HNS predvođen HDZ-om BiH prelazi prag, to je HDZ 1990. koji zatvara krug i ulazi u Parlament FBiH, barem prema sadašnjim projekcijama s 3 mandata. Najviše preferencija u HDZ-u 1990. osvojio je nositelj liste te stranke Luka Faletar iz Rame.

Za većinu je potrebno 50 ruku, a kako stvari stoje, najbolju pregovaračku poziciju imaju HNS i HDZ BiH. S jedne strane im je SDA i njegovih 28 ruku, a s druge stranke “trojke” (SDP, NiP i Naša stranka) koje zajedno imaju 29 ruku. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u sljedećim danima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije