krišto:

HDZ BiH se zalaže za jedinstven Grad Mostar, SDA nudi podjelu grada

'sarajevo..22.10.2012...parlament BIH , DOM NARODA...borjana kristo HDZ BIH foto:velid mehmedovic'
Foto: 'velid mehmedovic'
09.03.2016.
u 15:15

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izrazila je žaljenje što nisu kroz ovu radnu grupu napravili izmjene zakona koje se tiču, prije svega, implementacije presude „Sejdić-Finci“ i odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar.

- Međutim, ne želim kazati kako je to samo stvar HDZ-a BiH niti SDA. To je stvar Parlamentarne skupštine i to moramo tako gledati, to je stvar svih nas, bez obzira na poziciju i na opoziciju - smatra Krišto.

Nakon sjednice Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH kazala je novinarima kako HDZ BiH čini sve, daje konstruktivne prijedloge i rješenja, „da u okviru odluke koja traži da je promijenimo, da jednostavno dođemo do rješenja, da napravimo iskorak da se održe izbori u gradu Mostaru ove godine, kada se održavaju svi izbori na lokalnoj razini“.

- Mi smo razgovarali i razgovaramo sa SDA, tražeći rješenja i za implementaciju presude „Sejdić-Finci“. Po meni tu ima prostora da se dođe do određenog rješenja, barem kad je u pitanju djelimično provedba presude. Znači u onom dijelu koji se odnosi na implementaciju presude za izbor članova Predsjedništva, jer je tu jednostavnije možda doći do rješenja, nego kad je u pitanju provedba odluke koja se tiče Doma naroda - navela je Krišto.

Kada je u pitanju Grad Mostar, Krišto kaže kako prije svega tu postoje „različita stajališta i principi“.

- Mi se zalažemo prije svega za provedbu, odnosno implementaciju presude koja podrazumijeva implementaciju presude u smislu vrijednosti glasa, ono što traži odluka. A kod nekakvih razgovora koji se do sada vode postoje različiti stavovi - ističe ona.

Po njenim riječima, HDZ BiH se zalaže za jednistven Grad Mostar.

- Međutim, prijedlozi koji dolaze od SDA su na neki način, u svakom slučaju bih rekla, podjela grada na dvije općine. Nastoji se nekako uvjeriti kako to nije tako, ali  to kroz ove prijedloge koje sam do sada mogla vidjeti i propratiti kroz razgovore, ne vidim kako se radi o jedinstvenom Gradu nego upravo podjeli grada na dvije općine - tvrdi Krišto.

Dodaje kako svi ti prijedlozi koji dolaze „traže od nas promjenu Ustava Federacije“.

- Znate da je poglavlje Grada Mostara regulirano člankom VI c Ustava Federacije BiH, tako da njega ne možemo podvesti pod promjene, ili pak donošenje zakona kojim se regulira poglavlje uređenja drugih jedinica lokalne uprave, a to je članak VI a - istaknula je Krišto.                   

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
17:13 09.03.2016.

OVo je tako jadna zemlja. Tako promašena i izgubljena. Podjela Mostara nedolazi u obzir kad to nekome ne odgovara.. Danima ljudi od 70 80 godina i više čekaju bijedne mirovine. Da se zna isplatav Je zvanično krenula 07.03.Mater od89 godinaa čeka isplatu preko banke.. U Konjević polju bošnjaci zahtjevaju bošnjački ops.. Bosanski jezik i dok im se srbi smiju oni hoće ukinuti dvije škole pod jednim krovom da opet preglasaju ops izjednače hrvate.. Pa podjela stambenih kredita i bratski omjer 70:30 naravno u korist partnera hrvata. Pa televizija u kojoj se moraš rovovski boriti za kanal hrvatskog jezika.. Zato zastave hrvatske postoje na objektima.. Jer kad ih skinu postaje demokracija.. Ravnopravnost 100:0 naravno u korist bošnjaka. Ovo je jadna država i Repubika Srpska nek stavi bodljikavu žicu da ogradi od ove ravnopravnosti. NAJJADNIJA BIH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?