Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HBŽ najsigurnija županija u Federaciji

"Podaci pokazuju da se nalazimo u najsigurnijoj županiji u Federaciji BiH, a sasvim sigurno i u širem okruženju", rekao je ministar
26. rujna 2019. u 16:49 0 komentara 77 prikaza

Ministar unutarnjih poslova HBŽ Darinko Mihaljević izjavio je u četvrtak kako je u prvih osam mjeseci ove godine u toj županiji zabilježen pad broja kaznenih djela, ali i povećanje postotka otkrivenosti počinitelja, ocijenivši pritom kako je Hercegbosanska najsigurnija županija u Federaciji BiH.

"I danas riječ policija u Hercegbosanskoj županiji znači sigurnost, red i poštovanje, a službene statistike za prvih 8 mjeseci ove godine to i potvrđuju. Bilježimo pad broja kaznenih dijela, a veseli i povećanje postotka otkrivenosti počinitelja", rekao je ministar Mihaljević u Livnu na svečanoj sjednici u povodu Dana policije HBŽ-a i blagdana svetog Mihovila zaštitnika policije HBŽ-a.

Naveo je i kako je broj prometnih nezgoda u prvih 8 mjeseci ove u odnosnu na isto razdoblje protekle godine manji za 3,8 posto, a broj smrtno stradalih u prometu je manji za 14,29 posto u odnosu na lani. U padu je i narušavanje javnog reda i mira od gotovo 3 posto u odnosu na 2018. godinu. 

"Možemo reći na kraju zbirno da ovi podaci pokazuju da se nalazimo u najsigurnijoj županiji u Federaciji BiH, a sasvim sigurno i u širem okruženju", rekao je ministar.

Govoreći o velikoj policijskoj potpori i administraciji koja je u protekloj godini izdala ukupno 17.000 osobnih dokumenata i izvršila registriranje 11.650 motornih vozila, ministar Mihaljević je kazao kako je u tijeku i školovanje 60 policijskih službenika te da je njih 30 završilo školovanje i počelo raditi.

"Iz federalnog MUP-a vratilo se 10 policijskih službenika. Sa Sindikatom djelatnika MUP-a u tijeku su pregovori za novi Kolektivni ugovor i izražavam optimizam za brzo usuglašavanje odredbi", naglasio je Mihaljević.

Naveo je i podatak da vrijednost projekata koji su u tijeku u ovoj godini bez PDV-a iznose 650.000 maraka, a da je do kraja godine u planu investicija oko 200.000 maraka tako da ukupna vrijednost svih projekata u ovoj godini iznosi 950.000 maraka.

Po njegovim riječima, sredstva su osigurana u županijskom Proračunu za 2019. godinu, a odnose se na nabavu policijskog naoružanja, streljiva, policijske opreme, policijske obuće i odjeće, službenih motornih vozila - leasing, radove na uređenju interijera zgrade 'Stožer', sanaciju sustava grijanja, sanaciju krova Policijske uprave Drvar, otvore i fasadu zgrade MUP-a u Livnu i nabavu uredske opreme.

Pritom je naveo kako je tekućoj godini realizirano projekata vrijednosti 31.310 maraka.

"U ranijem razdoblju u poboljšanje rada policije uključujući i nabavu pušaka, zamjenu otvora na zgradi 'Stožer' u koju će se preseliti dio službi, nabavu policijskih odora, sigurnosnu opremu, uredsku opremu i u zajedničke javne nabave itd. uloženo je 1.325.904,91 maraka", kazao je.

Istaknuo je i intenziviranu stručnu edukaciju kadra i naglasio dobru suradnju s Tužiteljstvom županije i svim institucijama, te s policijskom akademijom FMUP-a, DGS-a, SIPA-e, te ostalim županijskim institucijama kao i međunarodnu suradnju s OESS-om, OHR-om, Sjedinjenim Američkim Državama, Republikom Turskom, a sukladno međunarodnom sporazumom i suradnju s Republikom Hrvatskom i ostalim članicama EU-a.

Svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana policije MUP-a HBŽ-a u Livnu i njezinog zaštitnika svetog Mihovila prisustvovali su, među ostalima, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić, predsjednik Skupštine HBŽ-a Jozo Ćosić, konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak, predstavnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, zapovjednik I. Pješačke bojne IV. Pješačke brigade, pukovnik Marinko Romić, predstavnici federalnog MUP-a, predstavnici Obavještajno sigurnosne agencije BiH, predstavnici Zeničko-dobojske županije, sektora uniformirane policije MUP-a Mostara i Policijske uprave Mrkonjić Grada i policije Brčko distrikta.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Uprave policije MUP-a HBŽ-a Ilija Jakić koji je ustvrdio kako u posljednje dvije do tri godine HBŽ-a nije zabilježila niti jednu krađu motornog vozila te kako iz godine u godinu bilježi manji broj kaznenih dijela, a što je rezultat predanog rada i prisutnosti ovlaštenih djelatnika na terenu gdje im i sami građani, zbog obostrane povjerljivosti, pomažu u rješavanju određenih problema.

Tijekom sjednice dvojici djelatnika koji su otišli u mirovinu Milanu Juraniću i Ivanu Kardumu uručeni su prigodni pokloni.

Novčane nagrade u iznosu od 30 posto od prosječne plaće isplaćene u zadnja 3 mjeseca u Federaciji BiH za ostvarene rezultate pripale su za ukupno 12 djelatnika Uprave policije te 9 djelatnika MUP-a HBŽ-a.

Za postignute rezultate u radu pohvaljeno je 9 djelatnika iz Policijskih uprava Livna, Glamoča Tomislavgrada i Kupresa.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik svetog Mihovila ispred zgrade MUP-a HBŽ-a u Livnu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.