Nitko nije siguran

Hakerski napadi u BiH sve češći, na udaru i institucije i pojedinci

hakeri
16.09.2022.
u 13:01

BiH je nespremna za cyber-udare ovakva opsega. Ogroman je problem i nedostatak adekvatnih stručnih službi koje bi institucijama i građanima, koji su pretrpjeli cyber napade, pomogli

Hakeri su prije nekoliko dana izvršili pokušaj upada na server Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e), ali su pripadnici ove agencije uspjeli odbiti napad, čime je barem za sada sustav državne agencije pod kontrolom informatičkih stručnjaka koji rade na njegovu održavanju. Ovu je informaciju medijima potvrdio i ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum, piše Večernji list BiH.

- Reagirali smo na vrijeme i ovaj je napad odbijen - kaže Ćulum.

U jednom trenutku čak je nestalo i struje u zgradi SIPA-e, a nisu radili ni telefoni. Provjerava se ima li to veze s pokušajem upada u sustav.

Prije tjedan dana hakerskom je napadu bila izložena i mrežna stranica Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja još uvijek nije u funkciji. Na ovom slučaju rade Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA). Za sada se ne zna otkuda je stigao ovaj napad.

Hakerske udare pretrpjeli su i mediji u BiH. Hakirani su Facebook profili Dnevnoga Avaza i Buke, a izvršeni su udari i na RTV Herceg Bosne, pri čemu im je uništeno oko 10.000 datoteka.

Unatoč tomu što je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH pozvala institucije i pojedince da zaštite informacijsko-komunikacijske sustave, iz dana u dan svjedočimo sve većem broju zlonamjernih cyber-upada i hakerskih napada, kako na službene i poslovne mrežne stranice i profile na društvenim mrežama tako i na pojedince. Udarima kriminalnih cyber-skupina i pojedinaca izloženi su svi koji imaju otvorene e-mail naloge, profile na najpopularnijim društvenim mrežama te vlasnici internetskih stranica. Posebno su na udaru pojedinci i institucije koje na profilima i online trgovinama imaju povezane kreditne kartice za online kupnju.

Nitko nije siguran pred vještinom internetskih kriminalaca koji u kratkom vremenu mogu ukrasti vaše podatke, uzeti vaš novac i uništiti vam život dok mislite kako ste potpuno sigurni dok “surfate” u toplini doma, na radnom mjestu ili kafiću.

Jačanje cyber-sigurnosti

Štete koju pritom mogu proizvesti nemjerljive su i ne moraju nužno biti financijske prirode. Istini za volju svijest o zaštiti na internetu u BiH je na vrlo niskoj razini.

Posljednji hakerski upadi i rušenja stranica pojedinih bh. institucija i tvrtki, krađa Facebook profila i slične kriminalne aktivnosti samo su još jednom na brutalan način pokazale koliko je BiH kao država nespremna za cyber-udare te koliko je slaba svijest pojedinaca o potrebi veće sigurnosti na internetu.

BiH kao država mora mnogo truda i sredstava uložiti na jačanje cyber-sigurnosti i donošenje adekvatnih zakonskih regulativa za borbu protiv ove vrste kriminala. Cyber-udari su usmjereni na sve sfere - od državnih institucija, preko medija, banaka, pa sve do pojedinaca. Njihov cilj je ili pribavljanje podataka, koji im mogu biti korisni na razne načine, ili financijska korist. Štete od ovih udara mogu biti nemjerljive i unazaditi zemlju u cjelini. Usporedno s razvojem digitalizacije u svim segmentima života na udaru ove nove vrste kriminalaca bit će sve više osoba u BiH.

Ogroman je problem nedostatka adekvatnih stručnih službi koje bi građanima koji su pretrpjeli cyber-napade pomogle. Tu su nužni stručni timovi koji imaju potrebno znanje i vještine da građane zaštite i savjetuju u takvim slučajevima.

Građani na udaru

Obični građani obično su najizloženiji hakerskim udarima. Nerijetko zbog nedovoljne upućenosti i zaštite na svojim računalima, mobilnim uređajima te posebice nekorištenja naprednih tehnologija zaštite svojih profila na web-trgovinama i društvenim mrežama. Svijest o tome da su bili žrtve hakerskoga napada i krađe obično saznaju kasno, kada im dođe obavijest iz banke o skinutim sredstvima.

U većini slučajeva tada je već kasno, a nerijetko je povrat novca u tim slučajevima težak, pa gotovo i nemoguć. Stoga, pretraživanje na internetu kod nas mogli bismo usporediti sa šetnjom po minskom polju. Dok vi kupujete ili pretražujete internet iz udobnosti svoga doma, hakeri sjede s druge strane tipkovnice i strpljivo vrebaju vaš pogrešan korak, a onda je kasno. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?