Reakcija hrvatskih logoraša

Haaški tužitelji, zajedno sa bošnjačkim političarima su krojili optužnice protiv Hrvata

11.11.2017.
u 09:00

Posjet haaškog tužitelja Kennetha Scotta Bosni i Hercegovini, njegove izjave i ponašanje tijekom ovoga tjedna izazvali su revolt većine hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, osobito hrvatskih logoraša, piše Večernji list BiH. 

Jedan od prvih koji je reagirao bio je bivši predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata Mirko Zelenika. On je tijekom rada Haaškog suda svjedočio u brojnim predmetima i jedan je od rijetkih koji se mogu pohvaliti podatkom da je čak 29 dana proveo na klupi za svjedoke u haaškoj sudnici.

Žele krojiti povijest

- Ogorčeni smo činjenicom da jedan haaški tužitelj na ovakav način hoda po Bosni i Hercegovini, govori kako su Hrvati dio udruženog zločinačkog pothvata i ugrožava pojam neovisnosti Haaškog suda. Scotta po BiH vode oni koji su montirali lažne optužbe protiv hrvatskih dužnosnika i koji skupa s haaškim Tužiteljstvom žele krojiti povijest u kojoj će hrvatski narod biti označen kao zločinački. Samo se zapitajte kako bi bošnjački političari reagirali da su Hrvati nešto slično učinili - rekao nam je jučer Zelenika.

Dodao je kako je Scott već odavno zauzeo stav kako su Hrvati u BiH, zajedno s Hrvatskom, dio udruženog zločinačkog pothvata te kako mu je tu tezu pokušao nametnuti tijekom ispitivanja u slučaju “Prlić i ostali” i procesu protiv Mladena Naletilića Tute.

- Mene je pokušao uvjeriti kako su zastava Republike Hrvatske i zastava hrvatskog naroda u BiH isti simboli. Ja sam mu odgovorio kako vjerojatno negdje na svijetu postoji osoba koja je meni slična, ali kako to ne znači da se ta osoba zove Mirko Zelenika. Članovi Sudskog vijeća su se počeli smijati i shvatili su što im pokušavam reći. Ovotjedno ponašanje tužitelja Scotta samo je još jedan dokaz kako su haaški procesi političke prirode te kako nemaju puno veze s pravdom - poručio je Zelenika.

Ujedno je i postavio pitanje kako je moguće da se već desetljećima procesuira hrvatske dužnosnike, a s druge strane nema optužnica protiv onih koji su Hrvate mučili, ubijali, osnivali logore. U prvom redu tu se misli na zločine koje je počinila tzv. Armija BiH.

Haag davno odabrao stranu

- Haag je odavno odlučio tko je u BiH žrtva, a tko zločinci. Samo završavaju ono što su počeli još početkom ovoga tisućljeća. Kako je uopće moguće da jedan haaški tužitelj komentira kakva će biti haaška presuda? To se nitko u BiH nije usudio uraditi, a onda dolazi u ovu zemlju i govori kakva će biti presuda. Jučer je u programu jedne televizije Jadranka Prlića usporedio s nacističkim dužnosnicima. Rekao je kako je Prlić u sudnici bio uljudan, uvijek u odijelu, ali i kako su neki nacistički dužnosnici tako izgledali kada im se sudilo. Samo me zanima hoće li još itko reagirati na takav zloban istup jednog službenika haaškog Tužiteljstva - pitao je na kraju Zelenika.

Scott je u brojnim svojim istupima, redom u bošnjačkim medijima, istaknuo kako ne očekuje da će presuda Prliću i drugima promijeniti sliku Herceg Bosne kod onih koji su bili njezin dio i danas zastupaju ista stajališta.

Ipak, Scott je “zaboravio” dodati kako je sudjelovao u procesu koji ima za cilj Hrvate proglasiti agresorima na zemlju u kojoj žive stoljećima te kako pokušava već desetljeće i pol jedan cijeli narod označiti kao zločince.

To je vjerojatno jedini sudski proces na svijetu u kojem se odgovornost za pojedina zlodjela prenosi na cijeli narod umjesto na pojedince koji su zločine počinili. Što će Haaški sud u konačnoj presudi reći, doznat ćemo krajem ovoga mjeseca. •  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?