ugrožena sigurnost

Haaške presude zabrinule i analitičare Međunarodne krizne skupine

08.12.2017.
u 17:00

Izricanje presude bivšem ratnom zapovjedniku Vojske RS-a generalu Ratku Mladiću i bivšim čelnicima HR HB ponovno je BiH stavilo u prostor zemalja koje imaju sigurnosni rizik prema mišljenju Međunarodne krizne skupine (ICG). Ova međunarodna organizacija BiH spominje u kontekstu napetosti prouzročenih haaškim presudama, ali se ne bavi nekom analizom niti ulazi i sferu špekulacija. Konstatira kako su haaške presude pojačale tenzije među narodima u BiH. Od svih država, kako ih oni kolokvijalno zovu, zapadnoga Balkana, uz BiH se u kontekstu sigurnosnoga rizika još spominju Kosovo i Makedonija. Ostale države nastale raspadom Jugoslavije nisu na “mapi” Međunarodne krizne skupine. Prije Haaškoga suda prostor BiH je ICG spominjao u vrijeme kad su vlasti RS-a odlučile raspisati referendum o proglašenju 9. siječnja kao dana tog bh. entiteta, a potom žestoke reakcije bošnjačkih dužnosnika na tu inicijativu. BiH se nakon nekoliko godina ponovno našla na mapi ICG-a, kada se spominje u kontekstu političke i sigurnosne destabilizacije. Uz BiH, na karti ICG-a od svih država Europe i središnje Azije još se spominju Kosovo, Makedonija, Ukrajina, Gruzija. Armenija, Azerbajdžan... 

Ključne riječi

Komentara 1

BO
Bosna
10:25 10.12.2017.

Ma samo srezati zločince maximalnim kaznama a njihovi simpatizeri neka pizde koliko im volja. Ako im se ne sviđa neka sele u matične im države.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije