Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Guverner Softić na konferenciji u Dubrovniku

15. srpnja 2019. u 11:47 0 komentara 29 prikaza

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) dr. Senad Softić sudjeluje na konferenciji pod nazivom "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u Središnjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi“, koju ove godine organizira Hrvatska narodna banka (HNB) u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), od 14. do 15. srpnja 2019. godine u Dubrovniku, Hrvatska.

Fokus konferencije, koju je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, jeste da se utvrdi kako se države Središnje, Istočne i Jugoistočne Europe nose s promjenama na tržištima rada koje sa sobom nose ekonomska ekspanzija, novi tehnološki zahtjevi, migracije i demografske promjene kojima su navedene regije izložene.

Ove teme obrađene su u sklopu panela „Ekonomska ekspanzija i usko grlo na tržištu rada“, „Demografija, dugoročni izgledi i stvaranje radne snage za budućnost“ i „Politike vezane za rad, demografiju i djelovanje u budućnosti“.

Guverner Softić je sudjelovao i u radu okrugloga stola sa zamjenikom generalnog ravnatelja MMF-a gdinom Tao Zhangom, gdje je s guvernerima središnjih banaka i ministrima financija iz 14 zemalja Središnje, Istočne i Jugoistočne Europe, razgovarao o potencijalnoj ulozi MMF-a u odgovaranju na izazove koje sa sobom nose promjene na tržištima rada i u demografiji. Također, razgovaralo se o tome što MMF može učiniti kako bi pomogao vlastima u uspješnom nošenju s ekonomskim izazovima te podizanju prihoda stanovništva.

Tijekom svoga izlaganja, guverner Softić se osvrnuo na izazove s kojima se ekonomija BiH susreće, te je demografska kretanja označio kao najveći izazov.

-Prema dostupnim podacima, u posljednjih 20-ak godina Bosna i Hercegovina je ostala bez 20% populacije. Djelomično, ovo je posljedica rata, ali proces se nastavio uslijed veoma izražene ekonomske migracije. Kako bi ovaj problem bio riješen, moraju biti poduzeti ozbiljni koraci na svim razinama, rekao je Softić, naglasivši kako je najveći problem tržišta rada nefleksibilan obrazovni sustav koji kao posljedicu ima veliku neuravnoteženost između onoga što tržište traži i vještina koje posjeduje radna snaga.

Također, guverner Softić je istaknuo i nedovoljno iskorišten potencijal samozapošljavanja, odnosno kreiranja vlastitoga radnog mjesta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.