ministrica civilnih poslova BiH.

Gudeljević: Radi se na usuglašavanju novog prijedloga za COVID potvrdu

08.09.2021.
u 21:32

Radimo na usuglašavanju stavova oko COVID potvrda (cijepljenja) u Bosni i Hercegovini. Državna razina ne bi bila ta koja bi izdavala potvrde, ali potvrda bi morala biti verificirana na državnoj razini, kazala je za BHRT Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Nakon što je Europska unija počela počela priču o uspostavi zelenih COVID potvrda, i mi smo u Bosni i Hercegovini počeli razmišljati na koji način se pridružiti toj akciji, kazala je ministrica.

- Tu nam se kao najbolje rješe nametnula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) koja već radi putovnice i dokumente na cijelom području BiH. IDDEEA je dala prijedlog kako najjednostaj riješiti, i to smo trebali uputiti Vijeću ministara BiH. Za to je Vijeće ministara trebalo odobrenje entiteta i Distrikta Brčko, međutim od Republike Srpske to nije odobreno, kazala je ona.

Podsjetila je kako je zdravstvo, imunizacija i vođenje evidencije i izdavanje potvrde na entitetskim razinama. 

- Ponovno smo nastavili pregovore za konačno rješe. Imamo određene prijedloge iz RS. Radimo na usuglašavanju stavova. Državna razina ne bi bila ta koja bi izdavala dokumente, ali bi verificirala. I to je jedan od mogućih načina. Državna razina ne može izdavati, jer nemamo evidenciju o cijepljenju na državnoj razini. To se vodi u entitetima. Ono što je sada važno jeste da entiteti moraju imati ažuriranu digitalnu bazu podataka, istaknula je ministrica.

Govoreći o počecima naručivanja cijepiva i imunizacija kazala je kako nije zadovoljna što su prve doze cjepiva došle krajem trećeg mjeseca.

- Trebamo se sada okrenuti tome kako potaknuti javnost koja nije imunizirana. Razlog nije nedostatak cjepiva, imamo više vrsta cjepiva. Treba raditi na promociji i na tome se jednostavno treba više slušati struka. Ne znam zašto je toliki otpor, zašto ne vjerujemo epidemiolozima i da ćemo cjepivom riješiti ovaj problem. Ovo je globalno, nije samo kod nas. Svi su se u svijetu složili da je imunizacija jedini način”, naglasila je Gudeljević.

- Svatko sam odlučuje želi li se cijepiti, ali ja mislim da je bolje cijepiti se nego završiti u bolnici i na respiratorima, dodala je. 

- Uvijek se može uraditi bolje, nadležnost zdravstva i imunizacije je na entitetskim razinama i oni odlučuju o cijepljenju, količini cjepiva, promociji. Svi mi trebamo dati učešće u tome. Pozivam sve osobe koji sudjeluju u javnom životu da se uključimo i govorimo o prednostima cijepljenja, pojasnila je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije