Bihać

GU sufinancira gorivo za sjetvu

gorivo
15.03.2016.
u 09:00

Grad Bihać, kao izrazito poljoprivredno područje s dugom tradicijom bavljenja poljoprivredom i značajnim zemljišnim potencijalom, pogodan je i ima povoljne klimatske uvjete za razvoj poljoprivredne djelatnosti. Vođen ovom činjenicom, GU je u protekle tri godine za poljoprivrednu proizvodnju izdvojio 1,734.787 KM. Realizacija ovih sredstava rezultirala je povećanjem broja registriranih obiteljskih gospodarstava sa 778 u 2012. na 1472 zaključno s veljačom ove godine. Također je u odnosu na 2012. povećan broj registriranih poljoprivrednih obrta pa u Bihaću danas egzistiraju 72 u odnosu na nijedan 2012. Svima njima GU je, potpisivanjem sporazuma o suradnji s tvrtkom Čavkunović BP, omogućio sufinanciranje nabave goriva, ulja i maziva potrebnih za proljetnu sjetvu. Ovim sporazumom 1472 poljoprivredna proizvođača upisana u Registar obiteljskih gospodarstava i klijenata, članovi četiriju registriranih zadruga i 72 poljoprivredna obrtnika imat će pravo na nabavu goriva, ulja i maziva nužnih za proljetnu sjetvu po za 10 feninga nižoj cijeni za litru dizela.

Tako će za članove zadruge i poljoprivredne obrtnike subvencija biti na maksimalno 1000 l goriva i 150 kg maziva i ulja, dok će za registrirane poljoprivredne proizvođače na raspolaganju biti maksimalno 500 l dizela i 75 kg maziva i ulja. GU je u razdoblju od 2012. do 2015. sufinancirao kupnju deklariranoga sadnog materijala s 20 posto, kupnju repromaterijala za proljetnu i jesensku sjetvu, umjetno osjemenjivanje goveda, kupnju poljoprivrednih strojeva, kamata na poljoprivredne kredite s četiri posto. Potican je i razvoj pčelarstva, proizvodnja gljiva, kornišona... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije