Sastanak gospodarstvenika

Grude su opet u središtu prometne politike FBiH

11.11.2016.
u 19:45

Četvrti put oko sto uspješnih gospodarstvenika s područja općine Grude sudjelovalo je na susretu gospodarstvenika, druženju koje je dolaskom na funkciju uveo načelnik Ljubo Grizelj uz podršku predsjednika Općinskog vijeća Draženka Vranješa, piše Večernji list BIH.

S obzirom na to da je spomenuti dvojac dobio novi mandat i apsolutnu većinu u Vijeću, druženja se i nastavljaju.

Treći dolazak u tri mjeseca

Ove godine, uz načelnika Ljubu Grizelja, nazočili su hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i ministar prometa i veza u Vladi Federacije BiH Denis Lasić. Moderator događaja bio je Zrinski Pelaić koji je predstavio aktualnu gospodarsku situaciju u općini Grude. Načelnik Ljubo Grizelj govorio je o gospodarstvu Gruda kao jednom od najzdravijih segmenata ove općine. Naglasak u govoru bio je na održivom, lokalnom i ruralnom razvoju, gdje su ekonomija, investicije, gospodarstvo i infrastruktura s jedne, a društvene skupine nositelji razvoja s druge strane. Treći su element prirodni resursi, okoliš i njegova zaštita. -

Sve to čini jednu simbiozu i jedno bez drugog ne može. U tom smislu naš je cilj, u duhu općeprihvaćenih europskih vrijednosti jačanja lokalnog, održivog razvoja, da na taj način Grude učinimo ugodnim mjestom za život, po mjeri svih, uz osiguravanje razvoja i prostora za ostanak i opstanak ljudi na ovim prostorima, kazao je, između ostalog, načelnik Grizelj.

Podršku Grudama, njezinu vodstvu i gospodarstvu pružio je i član bh. Predsjedništva Dragan Čović kojemu je ovo treći posjet ovoj općini u manje od tri mjeseca, čime i sam naglašava koliko su Grude važne u gospodarskom, a i svakom drugom smislu. To je potvrđeno i ranijim imenovanjem Ljube Grizelja na funkciju člana Predsjedništva HDZ-a. Govor je održao i ministar prometa i veza u Vladi FBiH Denis Lasić koji je vratio Grude u središte prometne politike otkad je stupio na dužnost.

Tijekom 2015. Federalno ministarstvo prometa i veza je kroz program investiranja sredstava GSM licencije u Grudama odobrilo i realiziralo projekt rekonstrukcije ceste Marića strana - Stočić i izgradnju pristupne ceste za gospodarsku zonu Grude - Pogana Vlaka - Poljanice. U navedene dionice Ministarstvo je investiralo 149.973,40 KM.

Dvije obilaznice

Lasić je na sastanku u Grudama naglasio da je u pripremi i projekt izgradnje južne obilaznice Gruda čiju implementaciju vodi JP Ceste Federacije BiH. - Ove godine izvršena je izmjena glavnog projekta i tijekom 2017. očekuje se završetak eksproprijacije, a nakon toga i provođenja postupka izbora izvođača radova i početak radova na terenu.

Usporedno s time, za sjevernu obilaznicu izrađen je idejni projekt i u JP Ceste Federacije BiH u tijeku su pripremne aktivnosti za provođenje natječaja za izradu glavnog projekta izgradnje sjeverne obilaznice Gruda, kazao je Lasić. I Grizelj i Lasić naglasili su odličnu suradnju između Ministarstva i Općine. Uz navedene projekte, ide se u smjeru dobivanja prigodne prometne infrastrukture za novu poduzetničku zonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?