Ministar pravde BiH

Grubeša: Bh. pravosuđe se toliko boji pritisaka javnosti da se otuđilo od sebe

Josip Grubeša
08.02.2021.
u 19:38

Nedavno je Privremeno istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH zatražilo smjenu ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše koji je taj zahtjev ocijenio populističkim.

- Prava istina je da me je Povjerenstvo zvalo dva puta na tzv. saslušanje. Prvi put je poziv bio za ponedjeljak, a drugi za utorak, a iz moga ureda kazali su da ne mogu nazočiti iz objektivnih razloga. Onda su krenula neka prozivanja putem medija. Na početku sam mislio da će Privremeno istražno povjerenstvo dati neke pomake i smjernice, ali mi vidimo da se u pola godina bavila sitnim stvarima, kaže ministar Grubeša za N1. 

On je glasio kako ministar pravde nije taj koji može izvršiti reformu pravosuđa, on može samo inicirati.

- Prošla godina je bila pandemijska. Najlakše je udariti na pravosuđe i govoriti da ne valja. Ja neću reći da je dobro, ali nije katastrofalno, rekao je Grubeša komentirajući izvješće Europske komisije. 

- Pravosuđe na razini Bosne i Hercegovine je samo 10 posto pravosuđa u državi. Zato se ne bih se upuštao u ove ocijene. Ono što smo pokušali uraditi u Ministarstvu pravde je da kroz zakonsku regulativu ispravimo sve one nedostatke koje smo uočili. Dakle, svaka institucija ima svoje nedostatke, i VSTV i Tužiteljstvo BiH itd. Naše pravosuđe se toliko boji pritisaka javnosti da se otuđilo od sebe. Pravosuđe je ipak treći stup vlasti u jednoj zemlji, ikstaknuo je ministar Grubeša. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije