Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Grubeša: Bh. pravosuđe je politički neovisno, ali ne mogu reći da cvjeta cvijeće

"Uvijek sam govorio kako sam na strani pravosuđa i bit ću i ubuduće, ali neću zatvarati oči pred onim što je negativno unutar našeg pravosuđa i ne mogu reći da cvjeta cvijeće, rekao je ministar
23. siječnja 2020. u 19:39 0 komentara 88 prikaza
Josip Grubeša

Josip Grubeša, stari, ali i novi državni ministar pravde rekao je kako je napravljeno dosta pozitivnih stvari u proteklom mandatu. 

"Teško je biti objektivan, obzirom na sve okolnosti u kojima smo radili i onom tijesnom većinom koja je bila cijelo vrijeme u Parlamentu ipak smo napravili određene iskorake, pogotovo na početku mandata. Usvojena je strategija za reformu sektora pravde. Puno je aktivnosti u ministarstvu, mi smo Ministarstvo pravde skinuli s crne liste, puno je bilo pozitivnih stvari", rekao je Grubeša u razgovoru za N1. 

Govoreći o brojnim kritikama na rad VSTV-a i pravosuđa uopće koje su uputili i građani, bh. te europski dužnosnici, kazao je kako "u pravosuđu uvijek imamo stranu koja je dobila i koja je izgubila". 

"Uvijek sam govorio kako sam na strani praovosuđa i bit ću i ubuduće, ali neću zatvarati oči pred onim što je negativno unutar našeg pravosuđa i ne mogu reći da cvjeta cvijeće. Moram naglasiti našoj javnosti i to da se previše politizira pravosuđe i tema pravosuđa je savršena platforma za postizanje osobnih političkih bodova. Još više ćemo intevizirati rad na donošenju novih zakonskih rješenja i poboljšanju postojećih", rekao je ministar Grubeša. 

"Pravosuđe je politički neovisno", naglasio je.

"Katastrofa je i za svaku osudu (odugovlačenje predmeta). Svaki dan dobivamo pritužbe da postoje procesi od 20 godina, moramo naći način da pravosuđe ubrza rad, ali ne da bude brzoplet nego učinkovit", dodao je Grubeša.

"Ono što mi radimo u ministarstvu pravde i što ćemo nastaviti jeste boriti se na način koji je nama u rukama, a to je da donosimo pozitivna zakonska rješenja."

"Korupcija je rak rana svakog društva tako i našeg, moramo uložiti sve napore da pronađemo model kako se što efikasnije boriti. Ni moderne demokracije nisu imune na tu pošast, ali su sveli na minimum i mi isto trebamo pronaći pozitivna iskustva iz okruženja i svijeta kako bi ih prepisali", dodao je Grubeša.

Kada je u pitanju pooštrovanje kazni za najteža krivična djela, Grubeša je objasnio kako nije problem u zakonskim rješenjima koja su, prema njegovom stavu, dobra i slična onima u regiji i Europi, nego u motivaciji sudaca. 

"Jedan od osnovnih problema je što treba dodatno ohrabriti suce da kada donose presude, trebaju biti bliži zakonskom maksimumu, ne minimumu.", naveo je ministar. 

Kada su u pitanju predmeti ratnih zločina, državni ministar pravde nije optimističan da će doći do velikih pomaka:

"Mi imamo problem da državna Strategija za procesuiranje ratnih zločina dugo čeka na svoje usvajanje. Kad sam prezentirao Strategiju rekao sam da moramo ubrzati proces procesuiranja ratnih zločina. Nažalost, nama počinitelji umiru, svjedoci nam umiru, vrijeme nam ne ide na ruku, a veliki je broj predmeta za ratne zločine, stoga na bh. društvu je da pronađemo način kao ćemo izaći iz tog nesretnog prošlog života, kako zatvoriti knjigu što prije moguće, jer će nam trebati 300 godina da riješimo ove zločine."

Kada je u pitanju stav trebaju li ratni zločinci treba imati mogućnost biranja na izborima, kazao je samo to kako postoji zakon koji precizira brisanje presude nakon određenog vremena.

Javnost stječe dojam da se odugovlači sa otvaranjem državnog zatvora u Bosni i Hercegovini, što je razlog tome objasnio je Grubeša:

"Imali smo problem tehničkog prijema, zatim formiranje institucije zatvora, evo dobili smo upravnika, raspisali natječaj za prijem radnika, ubrzo ide poziv za policajce da dođu na testiranja. To nije jednostavan posao. Imamo i jednu ograničavajuću okolnost koju moramo zakonom promijeniti. Bit će teško zatvorenike u malom vremenskom razdoblju preseliti u državni."

Ovaj put ministar pravde BiH Josip Grubeša najavio je da će državni zatvor početi prije ljeta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.