Počinje upisna groznica u srednje škole

Gruđani se mogu školovati za geodete, a Mostarci za dizajnere

Ilustracija
13.05.2017.
u 07:30

Približava se završetak školske godine. Onima koji su u završnim razredima osnovne škole slijedi dvojba koju srednju školu odabrati. Za učenike je to i početak jednog novog razdoblja u životu, uzbudljivog i po mnogo čemu drukčijem, piše Večernji list BiH. Ulazak u svijet srednje škole donosi nove izazove, nove prijatelje, vjerojatno i ljubavi, ali i sasvim nove te ozbiljnije školske zadatke.
Od nešto više od 80 tisuća učenika koji se upišu u srednju školu, tek svaki četvrti upiše se u gimnaziju, što je ujedno i opredjeljenje za nastavak školovanja na fakultetu. Najviše završenih pučkoškolaca upisuje se u tehničke škole, više od polovine, a tridesetak tisuća onih koji su se praktično odrekli studija, opredijeli se za strukovne škole.

Ne mogu svi studirati

Dok se poslodavci žale kako im srednje škole ne “izbacuju” kadar koji je spreman uhvatiti se u koštac s gospodarstvom, ministarstva obrazovanja pokušavaju učiniti strukovna zanimanja što atraktivnijima. Tako je veliki broj mladih, kada završi srednju školu, prisiljen studirati, a ne mogu svi studirati. Učenici moraju tražiti posao, a škole ih nisu osposobile za samostalan rad.
“Ove je godine u Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a pristigla samo jedna molba za osnivanje novog zanimanja, a upućena je iz Srednje škole Antuna Branka Šimića iz Gruda. Riječ je o zanimanju geodetskog tehničara. Naravno, ranije je upućen prijedlog u Općinu Grude te, nakon što su ispoštovane sve procedure, na Ministarstvu je učenicima osigurati upis u prvi razred za školsku 2017./2018. godinu. Uz to, treba pričekati vrijeme upisa i vidjeti ima li dovoljno zainteresiranih učenika za to zanimanje. Tek nakon svega toga, treba i školu opremiti potrebnim učilima za to zanimanje”, rekla je ministrica Ružica Mikulić.
Premda su neke škole iz te županije najavljivale i druga zanimanja za upis u novu školsku godinu, ministrica Mikulić kaže kako ima još vremena, ali da do sada nije primila nikakav zahtjev.

Dva nova zanimanja

Učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji uspješno završe osnovnu školu od ove godine moći će odabrati dva nova atraktivna zanimanja. Naime, dizajn tekstila i odjeće te industrijski i reklamni dizajn dva su nova smjera koja ove godine uvodi Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru. Kako je priopćeno iz te škole, nova dva smjera koja nudi Srednja škola likovnih umjetnosti uvelike su tražena na tržištu rada, a mnogi ih smatraju i suvremenim zanimanjima. Analiza kretanja broja učenika prvog razreda srednjih škola u FBiH u razdoblju od školske 2012./13. do 2016./17. pokazuje da je u tom petogodišnjem razdoblju došlo do smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola za 8257 ili 28,1%. Za očekivati je kako će ove godine taj broj biti i nešto manji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?