hrvatski ministar

Grlić Radman: Provesti ključne reforme u BiH prije općih izbora 2022

gordan grlić radman
Patrik Macek/PIXSELL
28.06.2021.
u 18:13

Hrvatska prenosi znanja i iskustva, stečena prilikom pristupanja Europskoj uniji, zemljama zapadnog Balkana, kazao je Gordan Grlić Radman na sastanku s ministrima vanjskih poslova Višegradska skupine i zemalja zapadnog Balkana.

- Aktivnim sudjelovanjem u brojnim regionalnim organizacijama i inicijativama Hrvatska prepoznaje važnost regionalne suradnje te kao država članica EU-a ostaje pouzdan partner državama Zapadnog Balkana i nastavlja prenositi znanja i iskustva stečena tijekom procesa pristupanja EU-u, kazao je Grlić Radman, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova, prenosi HRT. 

- Vjerujemo kako je taj prijenos znanja i iskustava od ključne važnosti, a u osam godina članstva u EU-u, Hrvatska je provela 37 Twinning projekata u partnerskim zemljama, među kojima se nalazi i šest zemalja Zapadnog Balkana, i više od 700 bilateralnih projekata tehničke pomoći, dodao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Glavne teme sastanka, navodi se u priopćenju, bile su politika proširenja EU-a, suradnja po pitanju pandemije, regionalna suradnja itd.

Grlić Radman se zahvalio zemljama Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska) "na neprekidnoj potpori europskom putu zemljama Zapadnog Balkana", navodi se u priopćenju.

Također je pozdravio održavanje prvih dviju međuvladinih konferencija sa Srbijom i Crnom Gorom, dok je istaknuo važnost postizanja konsenzusa o pregovaračkom okviru za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Kazao je i da je važno provesti ključne reforme u Bosni i Hercegovini prije općih izbora 2022.

Grlić Radman je također izrazio zadovoljstvo jer Slovenija, koja preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja, namjerava organizirati samit EU-Zapadni Balkan koji će se nadovezati na Zagrebački samit, održan za vrijeme hrvatskog predsjedanja u 2020.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar nije bio u mogućnosti sudjelovati na sastanku pa je Grlić Radman, na zamolbu Ljubljane, predstavio prioritete slovenskog predsjedanja, stoji u priopćenju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?