Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Grlić Radman: Proširenje EU među ključnim pitanjima za vrijeme predsjedanja RH

28. prosinca 2019. u 13:13 0 komentara 114 prikaza
Foto: Fena

Proširenje Europske unije na jugoistok Europe bit će jedno od tri ključna pitanja kojim će se Europska unija baviti u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, koje počinje 1. siječnja 2020. godine, izjavio je u Mostaru hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova i predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a RH Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar u Mostaru se sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te je tom prigodom prezentirao teme kojima će se Vijeće Europske unije primarno baviti za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske tim tijelom.

Govoreći o proširenju EU na jugoistok Europe, Grlić Radman je istaknuo kako Republike Hrvatska želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu na tom punu, ponovivši kako je članstvo BiH u EU strateški interes RH.

- Bilo nam je važno u vrijeme hrvatskog predsjedanja otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je bio cilj mnogih zemalja članica, međutim neke zemlje nisu bile zato. Hrvatska će se potruditi da svim zemljama jugoistočne Europe pošalje jasnu poruku kako imaju perspektivu u EU - poručio je hrvatski ministar.

Pored proširenja EU na jugoistok Europe u fokusu će biti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te višegodišnji financijski okvir EU od 2021. do 2027. godine.

- Za Hrvatsku je pitanje europskog proračuna jako važno, budući da smo najmlađa članica Europske unije i najmanje smo profitirali od tog članstva. Velikim zemljama je u interesu imati što manji europski proračun, a malim zemljama i zemljama srednje i istočne Europe je u interesu imati veći proračun kako bismo smanjili gospodarske razlike između starih i novih članica - kazao je Grlić Radman.

Čović je kazao kako je ministra Grlića Radmana upoznao s položajem hrvatskog naroda u BiH, s euroatlantskim putom BiH te na koji načina RH može pomoći BiH na tom putu.

- Nakon uspostave vlasti u BiH i stvaranja političke stabilnosti pokušat ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme kako bi BiH mogla otvoriti svoj europski pregovarački proces i sustići Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ako je to moguće - istaknuo je Čović.

Grlić Radman je dodao kako će Hrvatska i dalje biti iskren i aktivan zagovaratelj euroatlantskog puta BiH.

- Hrvatskoj je, dakako, važan i položaj hrvatskog naroda u BiH i stabilnost BiH koja ovisi o stabilnosti, jednakopravnosti i konstitutivnosti triju naroda. Mi podržavamo stabilnu BiH s funkcionalnom vlašću i drago nam je što sada imamo sugovornike u Vijeću ministara - poručio je šef hrvatske diplomacije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.