Izmjena Izbornog zakona

Grlić Radman: Pompeu sam rekao da Hrvati trebaju moći birati svoje predstavnike u BiH

07.10.2020.
u 16:10

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je za Radioteleviziju Herceg Bosne iz Mostara kako je od američkog državnog tajnika Mikea Pompea prošloga tjedna u Dubrovniku zatražio potporu za izmjenu Izbornog zakona u BiH jer ovdašnji Hrvati ne mogu birati svoje političke predstavnike, čime se “dezavuira” Dayton. 
“Trebalo bi promijeniti Izborni zakon, provesti presude Ustavnoga suda koji bi davao jednaka prava svim konstitutivnim narodima kako bi ta jednakopravnost bila osigurana”, rekao je Grlić Radman u izjavi za RTV Herceg Bosne iz Mostara.

Dubrovnik, Zagreb

Premijer RH Andrej Plenković i hrvatski šef diplomacije razgovarali su protekloga tjedna u Dubrovniku s američkim državnim tajnikom Pompeom s posebnim naglaskom na problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka. 
“Treba zajamčiti pravo svim konstitutivnim narodima kako bi se osjećali ugodno da mogu koristiti svoja prava i birati svoje predstavnike u sva državna tijela. Kazao sam kako tročlano Predsjedništvo ne oslikava i ne odražava to stanje”, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova. On je dodao kako su određenim promjenama “slovo i duh Daytonskog mirovnog sporazuma dezavuirani nakon 2000. godine”. 
Ranije je u nekoliko navrata hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo kako potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma nisu mislili da će brojniji narodi preglasavati druge jer je to suprotno duhu i slovu toga dokumenta. Premijer je to rekao u tjednu kad su Zagreb posjetili čelnici najveće bošnjačke i hrvatske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović te oko dva tjedna nakon što je hrvatsku prijestolnicu posjetio srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik. 
“Poruka Vlade, poruka Republike Hrvatske je, prije svega, da je na institucijama i strankama BiH dogovarati se o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koji se donose, prije svega o Izbornom zakonu”, kazao je Plenković. Predsjednik Vlade potom je dodao: “Na tome ćemo i dalje inzistirati.”

Plenkovićeva poruka

“Naš stav je jasan, nije dobro da se događa da članovi jednog konstitutivnog naroda biraju predstavnike drugom konstitutivnom narodu, primjerice člana Predsjedništva”, kazao je i dodao: “Istodobno, Bosna i Hercegovina nam je prijateljska zemlja. Nastavit ćemo pomagati BiH na europskom i reformskom putu”, rekao je premijer Plenković. U više susreta s europskim dužnosnicima Plenković je istaknuo pitanje ravnopravnosti bh. Hrvata. 

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
20:54 07.10.2020.

Bosnjaci nikada Hrvatima nece dozvoliti da njihovim glavama rukovodi crkva i dogma. Muslimanima je to sveta stvar da komsije cuvaju otrijeznjene od umnog robovanja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?