Broj oboljelih u porastu

Gripa u BiH odnijela još jedan život, peta žrtva stariji muškarac

25.01.2019.
u 08:00

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je Institutu za javno zdravstvo RS da je još jedan pacijent, koji je bio pozitivan na virus gripe A(H1) pdm09, preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Osoba je bila starije životne dobi i imala više komorbiditeta kroničnih nezaraznih bolesti, priopćili su iz Instituta, piše Večernji list BiH.

– Iz bolnica u Republici Srpskoj prijavljeno nam je da su u prva tri tjedna ove godine, zbog teških akutnih respiratornih infekcija, hospitalizirane 74 osobe. Od pacijenata koji su testirani, 33 su bila pozitivna na virus A(H1) pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio s primarne razine zdravstvene zaštite iz skupine oboljenja sličnih gripi. Svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju u RS i regiji, kao i informacije Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije – navodi se u priopćenju Instituta.

Bolnice pune oboljelih

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, preminuli muškarac peta je žrtva gripe u Bosni i Hercegovini. Četvero preminulih je u Republici Srpskoj, dok je jedna žrtva, i to najmlađa, troipolgodišnja djevojčica iz FBiH, točnije iz Zenice. Osobe koje su preminule imale su i druge zdravstvene probleme. Djevojčica, koja je ujedno bila i prva žrtva gripe u BiH, preminula je uslijed komplikacija prouzročenih gripom, a bolovala je i od teške mišićne distrofije. Ona je imala tešku mišićnu distrofiju, dobila nagon za kašalj, a potom se ugušila. Sezona gripe u BiH bliži se svom vrhuncu. Zdravstvene ustanove diljem BiH pune su pacijenata, budući da u ovoj sezoni cirkuliraju dva virusa gripe - AH1 i AH3, koji se inače manifestiraju težim simptomima od ostalih virusa.

Dva virusa

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od 34 slučaja gripa, koliko je njihovu zavodu prijavljeno, 22 slučaja su podtipa A (H3N2) i 12 slučajeva podtipa A (H1N1). Soj virusa gripe A (H1N1), poznat kao svinjska gripa, odgovoran za pandemiju gripe u sezoni 2009./2010., sada cirkulira svake godine i smatra se sezonskim koji uzrokuje sezonsku gripu. Zaštita protiv ovog soja obuhvaćena je sezonskim cjepivom protiv gripe. Svinjska gripa je neslužbeni naziv za ovaj soj. U zemljama regije situacija je mnogo kompliciranija. U Hrvatskoj je do sada preminulo jedanaest osoba zbog komplikacija prouzročenih gripom. Zbog porasta broja oboljelih, bolnice diljem BiH zabranile su posjete na određenim odjelima, dok su na nekim odjelima posjeti reducirane na jednu osobu dnevno u trajanju do 25 minuta. Liječnici upozoravaju da je, uz redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom pri kihanju i kašljanju, jako važno često provjetravati prostorije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?