zanimljivo istraživanje

Granice BiH među najstarijima u Europi

13.02.2018.
u 15:15

Granice BiH s Hrvatskom među najstarijima su u Europi. Kako navodi portal moverdb.com, linija razgraničenja BiH i Hrvatske definirana je još 1683. i 1699. godine. Granice sa Srbijom utvrđene su tek 1913. godine. Naši susjedi i “sudržavljani” republika bivše Jugoslavije granične su linije povlačili puno kasnije tijekom povijesti. Srbija je neke granice crtala tek 150 odnosno 200 godina kasnije.

Prema istraživanjima portala moverdb.com, bilo je iznimno teško jer je nedostajalo puno informacija. Ipak, ustvrdili su, primjerice, kako je u prošlom stoljeću iscrtano više od 50 posto svjetskih granica. Točan podatak je - 52,2 posto. U XIX. stoljeću iscrtano je 37,1 posto granica svijeta.

Gledano po kontinentima, Europa je dio svijeta s najranjivijim granicama. U objema Amerikama, Južnoj i Sjevernoj, granice su povlačene tijekom XIX. i XX. stoljeća. Iznimka je linija postavljena između američke savezne države New York i kanadskog teritorija na kojem se govori francuski - Québeca. Ona je definirana u razdoblju od 1763. do 1783. I na nekoliko mjesta u Južnoj Americi granice su iscrtane pred kraj XVIII. stoljeća, mahom u područjima koja su razdvajala španjolske od portugalskih kolonija. Slično je i u Africi. Jedina granica starija od 200 godina je ona koja dijeli Iran od Turske i Iraka. Povučena je 1639. Sve ostale granice povučene su, mahom, u XX. stoljeću. Kina i (Sjeverna) Koreja već se šest stoljeća spore o dolini koja leži između rijeka Yalu i Tumen.

Granica je definirana u 15. stoljeću, ali to sporno područje nikad nije riješeno. Ipak, baš granica između Kine i (Sjeverne) Koreje najstarija je u Aziji. Većina ostalih azijskih granica definirana je tijekom 19. i 20. stoljeća. Zanimljivo je da je španjolska granica s Andorom te Portugalom među najstarijima na svijetu.

Definirane su 1278. odnosno 1297. godine. Španjolska je granicu s Francuskom povukla tek nekih gotovo 400 godina kasnije. Sporazum feudalaca Andore, Španjolske i Francuske od 8. rujna 1278. godine smatra se najstarijim potpisanim dokumentom o granicama na svijetu. Granična linija duga je tek 120 km. Na svijetu postoje 2202 km neriješenih graničnih linija. To je 0,8 posto svih granica svijeta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?