Savjetnik Andreja Plenkovića

Granić: Hrvati i Bošnjaci trebaju hitno dogovoriti da se zaštite vitalni interesi svakog naroda

Mate Granić
Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell
09.03.2022.
u 08:18

"Čim prije donijeti izmjene Izbornog zakona u kojima će se jamčiti najvažnije, da svi narodi imaju ista bazična prava, da je zaštićen vitalni interes", naglasio je Granić.

Savjetnik za vanjsku politiku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Mate Granić smatra kako je Rusiji puno teže učiniti da dođe do destabilizacije ove regije. 

"Sasvim sigurno je da predsjednik Putin i Rusija ima utjecaj na RS i predsjednika Dodika. To je neosporna činjenica. Jednako je činjenica da su sudjelovali, barem obavještajni aparat Rusije, oko nekih događanja u Crnoj Gori, pa i Sjevernoj Makedoniji i da se sada nalazi Srbija pred velikim izazovima - orpedijeliti se za EU i europski put i euroatlanski put ili za Rusiju. U ovakvom trenutku se ne može biti neopredijeljen. EU neće prihvatiti nikakav oblik neopredijeljenosti iako se dugo vremena to toleriralo Srbiji, a najmanje će se to tolerirati Srbiji u ovom trenutku. I bez obzira na javno mnijenje Srbije, što se tiče vodstva i predsjednika Vučića sigurno je da će i EU i SAD tražiti vrlo jasno opredjeljenje.", navodi Granić za Federalnu TV.

Pojašnjava da su ovo povijesni događaji u kojima nema nikakvih manevara.

"Svaka od država se mora opredijeliti jer je prvi put nakon Drugog svjetskog rata uzdrman međunarodni poredak u kojem se opredjeljuje za dmeokraciju, slobodu, međunarodno pravo ili sve suprotno. Ukoliko Srbija stane na stranu Rusije to bi bilo najopasnije za samu Srbiju.", rekao je. 

Granić kaže da je interes Republike Hrvatske stabilna, teritorijalno integrirana, europski orjentirana i euroatlanski orjentirana BiH.

"Interes Republike Hrvatske je da sve zemlje koje to nemaju dobiju status kandidata za EU i da se čim prije počnu pregovori. Što se tiče BiH jendako opasan je separatizam jer mi najčvršće podržavamo teritorijalni integritet BiH. S druge strane je jednako tako opasan i unitarizam jer to pitanje je riješeno. Prije 28 godina na Washingtonskim pregovorima je to pitanje riješeno. Da je BiH država konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba i drugih, da svi imaju jednaka ljudska, demokratska i sva druga prava. Drugim riječima, mora minimum, što je apsolutni interes i odgovornost sadašnjih pregovarača, da čim prije donesu izmjene Izbornog zakona u kojima će se jamčiti samo najvažnije, a to znači temelji onoga što je temelj Washingtonskog i Daytonskog dogovora i sporazuma i potpisanog sporazuma, da svi narodi imaju ista bazična prava, da je zaštićen vitalni interes", naglasio je Granić. 

Dodaje kako je sve drugo stvar legitimnih predstavnika svih naroda, a da se vitalni interes samo može realizirati kroz Dom naroda i izbor člana Predsjedništva. 

"Sve ostalo je dogovor izabranih predstavnika. Ogromna je odgovornost upravo zbog ovih međunarodnih događanja. Sad je odgovornost i na Hrvatima i na Bošnjacima da se čim prije sjednu, pregovaraju i završe te pregovore. Kao što je to bilo u Washingtonu.", kaže savjetnik hrvatskog premijera. 

Podsjeća da je 16. i 17. srpnja 1995. godine predsjednik Turske Demirel posjetio Tuđmana na Brijunima.

"Ja sam mu bio u pratnji i razgovarali smo dan i pol. To je bilo nakon pada Srebrenice i zločina koji su proglašeni najvećim genocidom nakon Drugog svjetskog rata u tom trenutku. Suznih očiju je molio predsjednika Tuđmana da pomognemo Bošnjacima. U roku četiri dana, u dogovoru sa predsjednikom Tuđmanom sam organizirao sastanak predsjednika Tuđmana i Izetbegovića i pripremio Splitsku deklaraciju koju su predsjednici pogledali, složili se i uz neke minimale izmjene potpisali. Na temelju toga je hrvatska vojska pomogla. Zato sa svim tim iskustvom koje imam kažem da se treba hitno dogovoriti. Nisu oni udaljeni previše i da je odgovornost da se hitno dogovore da se zaštite vitalni interesi svakog naroda, a to je posebno važno u ovom posebnom trenutku. Znaju dobro što im je činiti da to naprave.", navodi Granić. 

Vjeruje da će doći do izmjena Izbornog zakona.

"Ova sadašnja situacija je takva poruka da moraju čim prije sjesti i čim prije se dogovoriti.", tvrdi i dodaje kako sa svima treba razgovarati.

"Republika Hrvatska najčvršće podržava teritorijalni integritet, suverenitet BiH i dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Sarajevo je najbolja poruka - teritorijalno integrirana, europski orjentirana BiH. Snažno podržavamo gospodarsku, kulturnu, znanstvenu saradnju i naravno kandidatski status BiH što se tiče EU. Mi podržavamo i članstvo BiH u NATO. Prema tome, kristalno jasne su pozicije Republike Hrvatske.", pojasnio je Granić. 

Naglašava da sigurnost BiH ne može biti ugrožena jer je situacija drugačija od Ukrajine.

"Bilo kakvo ugrožavanje ili bilo kakvi manevri Rusije prema BiH, tu će NATO odmah reagirati. Do destabilizacije odnosa u BiH može dovesti i zato kažem da ono što trebaju napraviti hrvatski i bh. pregovarači, to je najbolja obrana od bilo kakve destabilizacije. Poboljšanje hrvatsko-bošnjačkih odnosa rješava sva ova pitanja. Jer će to dobiti snažnu podršku i EU i NATO-a i SAD-a.", naglasio je Granić. Za prioritet BiH smatra kako je to da se riješe temeljna pitanja Ustava.

"To je, po meni, moguće brzo postići i trebaju postići oni koji su zaduženi za pregovore. Nakon toga naravno da je vrlo bitno funkcioniranje BiH. Amerikanci će na tome itekako inzistirati, a to znači funkcioniranje svih institucija i borba protiv kourpcije, na čemu će Amerikanci i EU snažno insistirati. Daljnja situacija je jasno određen put BiH.", pojasnio je. 

Ističe da izrazito pozitivno gleda na snažniji angažman i EU i NATO-a u BiH.

"Osobno smatram da je trebao biti jači. Sada su karte sve na stolu, nema se više previše manevara. I što se tiče EU i NATO-a oni će sasvim sigurno u ovom trenutku štititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Tu uopće nema nikakvih dilema. Escobar je jučer vrlo jasno rekao da se hitno naprave izmjene Izbornog zakona i male promjene Ustava. I jedno i drugo je potrebno, a nakon toga će se manevarski prostor smanjiti odmah za bilo kakvo ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH. I za blokadu države. Ako se ovo pitanje riješi manevarski prostor i za blokadu se smanjuje.", naglasio je savjetnik hrvatskog premijera. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije