Zenica

Gradska javna kuhinja u Zenici svakodnevno hrani oko 1800 sugrađana

Gradska narodna kuhinja
10.02.2016.
u 14:44

Gradska narodna kuhinja u Zenici svaki dan pripremi po dva obroka za oko 1800 sugrađana, koji osiguraju seni obroke hrane zahvaljujući ovoj javnoj instituciji. Prema trenutni uslovima, u kojima djeluje i radi Gradska narodna kuhinja, mjesečno im treba oko šest tona krompira, tona i po mesa bez kosti, preko 350 kg riže, 450 litara ulja, i brojne druge kuharske potrepštine. Najveći dio sredstava za rad kuhinje osigurava se iz proračuna Grada Zenice i zahvaljujući nekoliko značajnih donatora, koji osiguravaju najminimalnije uslove za rad od osnivanja kuhinje od 1990.godine.

Tijekom 2015.godine grad Zenica je za rad javne kuhinje osigurao oko 600.000 KM, a ostalo je pristiglo iz donacija, dok su ukupna neophodna sredstava za pripremanje toplih obroka socijalno ugroženih sugrađana u tijeku jedne godine oko 850.000 KM.

Broj korisnika usluga Gradske javne kuhinje u Zenici neznatno se smanjuje ili povećava, ali je uglavnom riječ o osobama na evidenciji Centra za socijalni rad, starim iznemoglim osobama bez rodbine, izbjeglicama, romskoj populaciji ili građanima koji su se iznenada našli u statusu socijalne potrebe.

Pored Gradske javne kuhinje, koja svoja jela priprema u okviru Javne ustanove Dom i obitelji, u Zenici djeluju još i Merhametova i kuhinja Caritsa, ali je broj njihovih korisnika znatno manji. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?