Nekoliko je načina stimuliranja za određena zanimanja

Gradovi i županije daju i po tisuću KM za upis deficitarnih zanimanja

27.05.2022.
u 18:15

Vlada Tuzlanske županije utvrdila je kako su deficitarna zanimanja za školsku 2022./2023. godinu zidar - fasader - izolater, tesar - krovopokrivač, armirač - betonirac, keramičar - teracer, moler - soboslikar, bravar, tapetar, stolar, krojač i rukovatelj rudarske mehanizacije površinskog kopa

Uvođenje iznimno traženih zanimanja na tržištu rada u BiH, poput CNC operatera, razvoj suradnje visokoškolskih ustanova, srednjih škola, resornih ministarstava i lokalnih samouprava, stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjoškolskom i visokom obrazovanju... samo su neke od mjera koje se trenutačno realiziraju na razinama općina, gradova i županija, a kojima se nastoji potaknuti određene promjene kako bi se što veći broj djece i mladih upisao na smjerove koji oskudijevaju kadrovima, piše Večernji list BiH.

Odluke

Upravo zbog toga pojedine općine i županije stipendiraju upisivanje takvih zanimanja, pa je tako nedavno Vlada Tuzlanske županije utvrdila kako su deficitarna zanimanja za školsku 2022./2023. godinu zidar - fasader - izolater, tesar - krovopokrivač, armirač - betonirac, keramičar - teracer, moler - soboslikar, bravar, tapetar, stolar, krojač i rukovatelj rudarske mehanizacije površinskog kopa. Ukupna visina stipendije po kandidatu je 1170 KM, a isplata će se vršiti u devet jednakih mjesečnih rata po 130 KM. Nešto je slično ranijih godina provodila i Građevinska škola u Mostaru koja je učenicima koji upišu smjer za keramičara - teracera, dekoratera zidnih površina te zidara nudila stipendije od 100 maraka mjesečno.

Vlada HNŽ-a je u akademskoj 2021./2022. također stipendirala i deficitarna zanimanja iz oblasti visokoga obrazovanja, poput geodezije i fizike. Istodobno, Grad Mostar je u ovoj akademskoj godini davao stipendije za niz zanimanja (profesor fizike, profesor matematike, programer, inženjer elektrotehnike, doktor medicine, edukator - rehabilitator, defektolog), a iznos je bio po 200 KM za studente deficitarnih zanimanja ako studiraju izvan Mostara te 150 KM za studente ostalih fakulteta te studente fakulteta za deficitarna zanimanja ako studiraju u Mostaru. Također je vidljivo i kako niz drugih lokalnih samouprava stipendijama nastoji potaknuti upisivanje određenih zanimanja. Tako je, primjerice, Grad Široki Brijeg stipendirao studente deficitarnih zanimanja za akademsku 2021./2022., a stipendije su se dodjeljivale za studij geodezije, kemijske tehnologije, fizike, matematike, medicine, defektologije, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, a po jednu stipendiju za studij logopedije, arhitekture, psihologije i glazbene kulture. Slično je u ovoj godini realizirala i Općina Vitez koja je dodijelila studentske stipendije za nekoliko deficitarnih zanimanja, a u odluci su naveli kako su to doktor medicine, dipl. ing. građevine, dipl. ing. elektrotehnike i računarstva, dipl. ing. strojarstva, dipl. ing. arhitekture, dipl. grafički dizajner, profesor matematike i fizike, dipl. logoped, dipl. farmaceut te softverski inženjer (IT sektor).

Dvojno obrazovanje

Neke od općina kao rješenje vide provođenje modela koji uključuje dvojno obrazovanje, odnosno praktičnu nastavu u rukovanju suvremenim tehničkim pomagalima, a Posušje je jedan od reprezentativnih primjera te sa svojim Tehnološkim parkom postaje jedna od općina koja krupnim koracima usvaja trendove na tržištu rada. Tehnološki park ima edukativni aspekt koji je nastao kao plod prekogranične suradnje s RH i Razvojnom agencijom ZHŽ-a uz pomoć koje su nabavljeni CNC strojevi. Potom je uslijedila suradnja Sveučilišta u Mostaru, resornog ministarstva, Srednje strukovne škole i Općine Posušje kojom je uspješno osmišljen program provođenja prakse za CNC operatere, a prethodno je ovo zanimanje kao smjer uvedeno u srednju školu. Primjer Posušja pokazuje koliki je značaj sinergije različitih aktera na tržištu rada, a koja rezultira stvaranjem visokokvalitetnih kadrova, spremnih uhvatiti se u koštac s najvećim izazovima i suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?