Projektom "Krajiške staze kulturne baštine" osigurano 500.000 KM

Gradovi i općine USŽ-a dobit će po 62.500 KM za zaštitu starih gradova

25.10.2023.
u 15:11

Predstavnici gradova i općina Unsko-sanske županije potpisali su nedavno u kompleksu Staroga grada Ostrožac sa županijskom ministricom gospodarstva Samrom Mehić ugovor o dodjeli sredstava po programu utroška sredstava "Grantovi nižim razinama vlasti za uvezivanje i uređenje starih gradova USŽ-a - Krajiške staze kulturne baštine". Za realizaciju ovoga projekta Vlada Unsko-sanske županije je iz proračuna osigurala 500.000 KM za rekonstrukciju osam srednjovjekovnih starih gradova, od čega će svakoj lokalnoj zajednici pripasti podjednak iznos od 62.500 KM.

Osam gradova

Ovim sredstvima bit će rekonstruirani stari gradovi Sokolac pokraj Bihaća, Ostrožac kod Cazina, stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Bjelaj nadomak Bosanskog Petrovca, stari gradovi Bužim i Ključ, Kamengrad pokraj Sanskoga Mosta te stari grad Podzvizd kod Velike Kladuše. Svaka od lokalnih zajednica iznos od 62.500 KM utrošit će u rekonstrukciju srednjovjekovnih utvrda u cilju poboljšanja njihove infrastrukture te unapređenja i kreiranja turističke ponude i promidžbe kulturno-povijesnih znamenitosti kao turističkih potencijala USŽ-a.

- Kad je u pitanju stari grad Bjelaj, mi smo već radili na istraživanju koje smo završili i sad ćemo ovim sredstvima raditi izradu projektno-tehničke dokumentacije s uređenjem pristupnih cesta u širem i užem području staroga grada Bjelaja i ostalom infrastrukturom - kaže Mahmut Jukić, načelnik općine Bosanski Petrovac. Jukić smatra kako ova sredstva udružena s onima s viših razina vlasti i međunarodnih organizacija mogu značajnije unaprijediti zaštitu i očuvanje starih gradova, među kojima je i Bjelaj. Turistima i posjetiteljima bi to turističku ponudu učinilo bogatijom i zanimljivijom. Sredstva osigurana projektom "Krajiške staze kulturne baštine" upotpunit će i turističku ponudu Grada Cazina čiji je turistički biser kompleks staroga grada Ostrožac.

- Kad je u pitanju Grad Cazin i stari grad Ostrožac, konkretna sredstva će se utrošiti u izgradnju nove suvenirnice s uredskim prostorom za radnike i ugostiteljskim prostorom zatvorenoga tipa kako bismo mogli omogućiti da sezona na starom gradu Ostrožac traje 365 dana u godini jer nam je doista cilj tu sezonu produljiti do maksimuma u jednoj kalendarskoj godini jer doista imamo posjetitelje koji dolaze i u listopadu, i u studenome i u prosincu također - kaže Ermin Beganović, ravnatelj Centra za kulturu i turizam Grada Cazina.

Najznačajniji projekt

Projekt "Krajiške staze kulturne baštine" najznačajniji je projekt od županijskoga značaja u sektoru turizma i od rata do danas nismo imali projekt koji na korektan način objedinjuje sve općine i gradove u županiji. Sredstva se raspoređuju ravnomjerno bez obzira na veličinu i potrebe staroga grada na teritoriju određene lokalne zajednice kako bi svi podjednako razvijali svoje stare gradove. Ovim ćemo dobiti jedinstvenu turističku ponudu županije.
- Provođenje projekta je planirano u razdoblju od 2023. do 2027. godine. Ovo je prva faza i nastavljamo dalje u predstojećim godinama pružati potporu kad je u pitanju ovaj projekt. Uz ove stare gradove koje su općine i gradovi delegirali nama kako bi se uvrstili ove godine, dakako, u predstojećem razdoblju nastojat ćemo obuhvatiti i širi spektar utvrda koje su na području USŽ-a - kaže Samra Mehić, ministrica gospodarstva USŽ-a. Uz ova, u Ministarstvu gospodarstva će se, kako je obećala ministrica, potruditi osigurati i sredstva međunarodnih organizacija kako bi kvalitetnije zaštitili spomeničku baštinu Krajine. Na njezin značaj uputili su i skupštinski zastupnici koji su izglasovali da se proračunska sredstva preraspodjele na kod "Grantovi nižim razinama vlasti za uvezivanje i uređenje starih gradova".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?