Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Gradonačelnik Tuzle Hrvatima oteo 20 mjesta u vijećima mjesnih zajednica

24. studenoga 2017. u 11:00 0 komentara 1517 prikaza

Tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je visoki dužnosnik SDP-a BiH, potaknuo je ponovno preustroj Federacije BiH zahtijevajući ukidanje županija, što bi doslovno značilo potpuno ukidanje konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata te njihovo svođenje na političku manjinu, piše Večernji list BiH. Pri tome je istaknuo kako je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine jedan od najvećih protivnika preustroja i racionalizacije Federacije BiH, čak i unatoč činjenici da ukidanje županija ne podupire ni jedna značajnija hrvatska politička stranka u BiH.

Krše zakone i Statut

I dok gradonačelnik Imamović tom inicijativom želi uređivati odnose u Federaciji BiH, dotle su u njegovoj Tuzli građanima zanemarena osnovna ljudska prava zajamčena Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o načelima lokalne samouprave FBiH. Tako je Tuzla danas jedini grad u FBiH u kojem tijela mjesne zajednice imenuju vijećnici iz redova političkih stranaka, a ne građani sukladno demokratskim načelima, na što upozorava predsjednik tamošnjeg HDZ-a BiH Ivica Kovačević. 
“Protekle su već tri godine otkako je Tuzla dobila status grada, a da još uvijek nemamo usvojen Statut Grada. U još uvijek važećem, starom, općinskom Statutu stoje članci koji su u suprotnosti sa Zakonom o načelima lokalne samouprave. Teži se preuređenju Federacije, a u Tuzli ne možemo riješiti pitanje mjesne zajednice. Tuzla je danas jedini grad u Federaciji BiH u kojem tijela mjesne zajednice imenuju vijećnici iz redova političkih stranaka, a ne građani”, ističe Kovačević. 
Dapače, umjesto dodjele mandata Hrvatima, odnosno predstavnicima HDZ-a BiH koje su u najvećem broju birali birači, načelnik Imamović i vladajuća probošnjačka većina proveli su pravi masakr među članovima vijeća mjesnih zajednica. Tako je većina u Gradskom vijeću Tuzle ignorirala rezultat HDZ-a BiH prilikom izbora članova vijeća mjesnih zajednica te je na sjednici izglasala odluku kojom HDZ-u, umjesto četrdeset i jednog (41) člana Vijeća, dodijelila svega dvadeset i jednog (21) člana, čime je prepolovljen izborni rezultat HDZ-a BiH, odnosno učinjen najizravniji udar na Hrvate čiji su legitimni predstavnici zaobiđeni u vlasti.

Skandalozan izračun

“Iako smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti HDZ-a BiH na lokalnim izborima, u tuzlanskim mjesnim zajednicama nema predstavnika HDZ-a BiH jer je većina u Gradskom vijeću prepolovila izborni rezultat HDZ-a”, rekao je Kovačević. Primjerice, u pojedinim mjesnim zajednicama HDZ je dobio 90 posto glasova birača na izborima, a istodobno u Vijeću mjesne zajednice svega 3 člana, dok lokalni SDP sa samo 10% glasova dobije čak 2 predstavnika u Vijeću mjesne zajednice. Kovačević zato izražava sumnju u namjere tuzlanskoga gradonačelnika i iskrenost njegova prijedloga oko FBiH. Ponajprije stoga jer su identičnom praksom, koja se svodi na ništenje identiteta, stvoreni najveći problemi nakon Daytona. •​

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.