Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Gradit će se solarni park na 150 ha površine, a proizvedenu struju će izvoziti

22. rujna 2021. u 19:23 0 komentara 783 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U Bjelajskom Vagancu pokraj Bosanskog Petrovca trebao bi se graditi veliki solarni park snage 90 megavata na površini od 150 hektara, za što su provedena istraživanja, a Općinsko vijeće Bosanski Petrovac dalo suglasnost za postupak dodjele koncesije investitorima. Vrijednost ukupne investicije veća je od 100,000.000 KM, a svu proizvedenu struju bi se izvozilo. Na značaj korištenja obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije uputili su i sudionici okruglog stola koji je upriličio Bh. odbor Međunarodnog vijeća za velike električne sustave.

Prihodi za Općinu

Izgradnja solarnoga parka na lokaciji Bjelajski Vaganac od iznimnog je značaja za Bosanski Petrovac koji bi, ostvari li se ovaj projekt, prema riječima općinskog načelnika Mahmuta Jukića za Večernji list, od koncesija godišnje ostvario prihod od oko 200.000 KM. Instaliranjem prve male fotonaponske elektrane sredinom 2019., snage 150 kilovata i očekivane godišnje proizvodnje od 219 megavatsati, Općina će omogućiti i veće prihode u proračunu.

- Trenutačno se radi na izradi izmjena Zakona o koncesijama i mislim kako će se, kada prođu skupštinsku proceduru i Skupština ih usvoji, otkočiti proces i steći će se uvjeti za raspisivanje koncesije - kaže Mahmut Jukić, načelnik Bosanskog Petrovca. Na nedavnom okruglom stolu Bh. odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (CIGRA) upućeno je na značaj korištenja obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije. - Po postojećoj zakonskoj regulativi u FBiH, bilo je moguće biti isključivo proizvođač ili potrošač, proizvoditi struju za vlastite potrebe. Prema prijedlozima, od sada je istodobno moguće biti i proizvođač i potrošač jer je riječ o distribuiranoj proizvodnji električne energije, novom izazovu kojem moraju odgovoriti lokalne elektroprivrede, koje moraju priključiti i osposobiti ovakve potrošače da regulatorno rade u mreži i donijeti odgovarajuća zakonska rješenja - kazao je Edhem Bičakčić, predsjednik CIGRA-e. - To istodobno može pružiti ogromni zamah u razvoju proizvodnje, prvenstveno solarne energije i riječ je o mnoštvu malih proizvođača, o velikom broju zainteresiranih proizvođača, što su isplativi projekti koje u budućnosti treba uzeti kako bi krovovi u našim gradovima izgledali kao u Njemačkoj i Austriji, gdje je to već uvelike primijenjeno - naglašava za Večernjak Bičakčić.

Pomoći poduzetnicima

Ovakvu regulativu prošlog je mjeseca donijela Srbija, pa Bičakčić očekuje da će to učiniti i BiH te malim poduzetnicima omogućiti izgradnju većeg broja solarnih elektrana. Općina Bosanski Petrovac dala je suglasnost Vladi USŽ-a za pokretanje procedure potrebne za instaliranje solarnog parka Bjelajski Vaganac i time budućim investitorima pokazala da želi ovakve projekte.

- Općina Bosanski Petrovac, sukladno istraživanjima koja su provele mnoge tvrtke, ima najveći broj sunčanih dana u godini u BiH i tako je područje za instaliranje solarnih elektrana - kaže načelnik Jukić.

Dodaje kako se Općinskoj upravi obraćaju potencijalni investitori s ponudama da grade fotonaponske elektrane jer su tzv. obnovljivi izvori energije značajni i za proizvodnju struje. Početak izgradnje solarnoga parka u Bjelajskom Vagancu morat će pričekati izmjenu Zakona o koncesijama i raspisivanje javnog natječaja za dodjelu zemljišta. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.