Počela gradnja GP Svilaj

Gradi se granični prijelaz koji će BiH spojiti s Hrvatskom i povezati s Mađarskom

12.05.2020.
u 14:58

Granični prijelaz Svilaj kojim će se stvoriti uvidjeti za puštanje u promet novog mosta preko Save kod Svilaja trebao bi biti završen za 300 dana. Kako navode iz Uprave za neizravno oporezivanje , usprkos brojnim ograničenjima uzrokovanim virusom COVID 19, ovih danas je osiguran nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj.

Radi se o izuzetno važnom graničnom prijelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru V C.  Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana. Radove na terenu izvodi konzorcij tvrtki  NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši , ALFA TERM d.o.o.Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka  s čijim je predstavnicima vodstvo Uprave za neizravno oporezivanje BiH nedavno  potpisalo ugovor o gradnji graničnog prijelaza. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 konvertibilnih maraka sa PDV- om. „ Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 metara četvornih. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog prometa“, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje.

Zanimljivo je spomenuti kako će prijelaz imati četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza Svilaj, čijim će se puštanjem u rad rasteretiti granični prijelaz Slavonski Brod bit će sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekt za smještaj špeditera i banke. „Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekt za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu“, naglasili su iz UNO BiH. Inače, prošle godine je završen most preko Save čija ukupna dužina iznosi 660 metara, a širina 29 metara.

Riječ je o projektu vrijednom 53,8 milijuna KM. Most kod Svilaja koji je jedan od ključnih objekata na trasi buduće autoceste na koridoru V c, a  završetkom spomenutog graničnog prijelaza Svilaj i ostatka trase autoceste kroz BiH povezat će Budimpeštu i Ploče. U Hrvatskoj se autocesta od Mađarske ka BiH proteže preko Belog Manastira, Osijeka i Đakova u ukupnoj dužini od 59 kilometara. S bosanskohercegovačke strane granice ranije je izgrađena dionica autoceste od mosta do mjesta Odžak, u duljini od desetak kilometara, no ona će imati svrhu tek kada bude izgrađeno preostalih sedamdesetak kilometara autoceste do Zenice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije