Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Građevinski projekti i u BiH skuplji nego ikad

Prema statistici, materijal je skuplji od 35 do 45 posto, a željezo, bakar i aluminij prešli su 50 posto
20. siječnja 2022. u 21:44 0 komentara 452 prikaza

Koliko je u prošloj godini poskupio građevinski materijal? Statistika kaže u prosjeku 35 - 45%, no, neke stavke rasle su i više od 50% poput željeza za armaturu, bakra i aluminija. Svašta se događalo i mnogo toga je utjecalo na ovakav rast, piše Večernji list BiH. Na svjetskom tržištu smanjena je proizvodnja građevinskog materijala kao posljedica COVID-kriza, naveliko se povećala cijena prijevoza materijala, energenti također, a neki projekti su stavljeni na čekanje u iščekivanju boljih dana poput kuća, zgrada... Željezo je sa 600 eura po toni poskupjelo na tisuću, za 30% su poskupjele cigle, crijep... i to je problem u cijelome svijetu.

Distribucija i prijevoz

Nedavno su iz Gospodarske komore Crne Gore uputili priopćenje kako bi svojim građanima pojasnili što se konkretno događa, a ista poruka se može primijeniti i u BiH kako bi se shvatili uzroci poskupljenja. - Usred svih restriktivnih epidemioloških mjera došlo je do zatvaranja mnogih tvornica za proizvodnju građevinskog materijala, što je uvjetovalo smanjenje opsega proizvodnje, a time i rast cijena. Nakon otvaranja granica profunkcionirao je prijevoz roba, ali slični problemi pogodili su i druge sfere proizvodnje, a kasnije i distribucije i prijevoz roba, što je negativno utjecalo na organizaciju prijevozničkih tvrtki i njihovih logističkih lanaca - navedeno je. Još nešto značajno se dogodilo, a to je da je nakon lockdowna u 2020. u 2021. došlo do pokretanja gospodarstva. - Tvornice koje su zbog restriktivnih epidemioloških mjera smanjile opseg proizvodnje pa čak i zatvarale pogone sada ne mogu tržištu isporučiti tražene količine, pa se na isporuku određenih materijala čeka više mjeseci, što utječe na porast cijene materijala - istaknuto je u priopćenju Gospodarske komore. Treba se prisjetiti i da se s 4 tisuće maraka prijevoz robe iz Kine povećao na skoro 20 tisuća, a ta je zemlja nekoć slala praktički sve što je mogla na svjetsko tržište pa se sada traže alternative. Sve podsjeća na kriznu 2008. kada je svijet plivao u recesiji, a pet godina je trebalo da se situacija smiri i da krene oporavak koji će cijene donekle normalizirati. Danas pak stručnjaci s blagim oprezom tvrde da će se cijene korigirati kad dođe do normalizacije procesa proizvodnje i prijevoza, ali novi je problem inflacija i njezin utjecaj na cijene građevinskih materijala u budućnosti. Također, pitanje je u kojem će se smjeru kretati i zdravstvena kriza. Oni koji i utječu na kretanje cijena, najmoćnije države svijeta, u svojim analizama navode, ako se i nastavi rast cijena u prvoj polovini ove godine, da će on biti ograničen i moći će se nastaviti graditi.

Promatranje tržišta

Međutim, to vrijedi za zemlje poput Amerike, Kine, Njemačke, Velike Britanije... u BiH je prošlogodišnje poskupljenje izgradnje ugasilo neke projekte, a splašnjava i želja da se kupi nekretnina u zgradama u nastajanju jer kupci ne žele cijeli život provesti živeći s visokim kreditima. A na čemu onda temeljiti optimizam? Građevinski poduzetnik iz BiH s kojim smo razgovarali temelji ga na nedavnom usporavanju rasta cijena građevinskog materijala u razvijenim državama, dok zemlje trećeg svijeta to “blago ispuhivanje cijena” nisu ni primijetile i one su nastavile rasti. Ističe Tursku koja je pokrenula šest pogona za vučenu žicu koja je osnovni građevinski materijal i paralelno modernizirala tri postojeće čeličane, čime su udaljena tržišta zamijenili tom bliskom zemljom, što bi mogao biti jamac nižih cijena u budućnosti, a još ako budemo korak bliže kraju pandemije... Zvuči optimistično, ali nada umire posljednja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.