Statistike Centralne banke BiH pokazuju da štednja stanovništva raste

Građani u banke mjesečno polažu oko 66 milijuna KM

'02.03.2009., Zagreb - Guzva na salterima poste u Branimirovoj zadnji dan predaje poreze prijave.  Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunic/Vecernji list'
30.10.2015.
u 06:15

Građani Bosne i Hercegovine su, usprkos žaljenju da ih većina jedva sastavlja kraj s krajem, odnosno da s mukom preživljavaju od plaće do plaće, uspjeli uštedjeti čak 790 milijuna maraka, što znači da su u banke u prosjeku mjesečno polagali oko 66 milijuna KM.

Kontinuiran rast

Statistike Centralne banke BiH pokazuju da je štednja stanovništva sredinom prošle godine iznosila 8,63 milijarde, a u istom razdoblju ove godine 9,42 milijarde KM. Naime, štednja stanovništva kontinuirano raste već desetak godina unatrag, no u posljednje dvije godine čak je i dodatno povećana - rasla je po stopi od 10% na godišnjoj razini. Unatoč kontinuiranom rastu štednih uloga, među stanovnicima zemalja Balkana najmanje štede građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, dok se mnogo više štedi u Makedoniji i Hrvatskoj. Prema rezultatima istraživanja WEF-a, građani Crne Gore štede oko 1,2 posto bruto nacionalne štednje ukupnog bruto domaćeg proizvoda. Nakon Crne Gore slijedi BiH gdje je zabilježena nacionalna štednja u visini od 6,5 posto BDP-a. Dok bankari tvrde kako je štednja “filozofija življenja” koju prakticiraju kako oni imućniji tako i oni s “plićim” džepom, iz Udruženja potrošača poručuju da ljudi novac ostavljaju “sa strane” isključivo kako bi imali ako se nađu u nevolji. Među štedišama, međutim, svakako nisu umirovljenici s prosječnim primanjima od 340 KM, ili radnici koji mjesečno zarade minimalac “vrijedan” 370 maraka, kao ni zaposleni koji mjesecima nisu primili plaću, ili im je ona iscjepkana, tako da ne znaju ni koliko su dobili ni koliko im se duguje. Njima, naravno, ni na kraj pameti nije nikakva štednja jer gledaju kako pregurati aktualni dan, nadajući se, svakako, da će i za njih doći bolja vremena kad će se sa skromnim ulogom i oni uputiti k nekoj od komercijalnih banaka u BiH.

Raste i zaduženost

Da mnogi građani, ipak, jedva sastavljaju kraj s krajem, potvrđuje i podatak da je u BiH u proteklih godinu dana značajno porasla i kreditna zaduženost stanovništva, i to za 400 milijuna maraka. Analize pokazuju da čak 70 posto kredita bude potrošeno za puko preživljavanje i vraćanje starih dugova bankama. Prema podacima CB BiH, krediti stanovništva su u lipnju prošle godine iznosili 7,3 milijarde, a u istom razdoblju ove 7,7 milijardi KM. To znači da je svaki stanovnik lani u prosjeku bio zadužen 1926, a 2015. godine 2026 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije